Krypto i Afrika: möjligheter och utmaningar

I allt högre grad, och du kan hävda att delar av kontinenten är världsledande.

Tillbaka i april avslöjade Google Trends-data att Lagos i Nigeria har världens högsta volym online-sökningar efter Bitcoin ( BTC ). Mycket av detta drivs av frustration mot befintliga betalningslösningar, eftersom PayPal som faktiskt hindrar nigerier från att få internationella pengaröverföringar på grund av landets rykte för bedrägeri. Miljoner oskyldiga konsumenter lider som en följd av att de inte har något annat val än att använda alternativ som tar ut höga avgifter. Vissa tout cryptocururrency som en perfekt lösning, som gör det möjligt för initiativrikande afrikaner att få betalningar när de bildar affärsförbindelser runt om i världen.

Undersökningar har också avslöjat att Afrika, ett nav för m-handel, är en hotspot när det gäller att äga krypto. Cirka 5,5% av vuxna internetanvändare världen över äger någon form av digital valuta, men tre afrikanska länder ligger över detta genomsnitt. Enligt  Hootsuites 2019 Digital Digital Yearbook för 2019 äger 10,7% av sydafrikaner krypto – det högsta av alla undersökta länder. Nigeria gör också listan på 7,8%, med Ghana på 7,3%.

Varför är Afrika så angelägen om kryptokurser?

Skälen bakom dess popularitet är mångfacetterade och fascinerande.

Gränsöverskridande betalningar är en bidragande faktor, särskilt med tanke på hur överföringar ofta skickas från länder som Sydafrika till 15 andra länder på kontinenten i det så kallade Sydafrikanska utvecklingsgemenskapen.

Oförutsägbarhet i lokala fiatvalutor är en annan fråga. I år återvände den sydafrikanska randen till formen som världens mest flyktiga valuta, vilket fick konsumenterna att söka skydd för sina pengar.

Afrikaner som bor i andra länder på kontinenten har också tappat förtroendet för sina centralbanker. Titta bara på Zimbabwe, där nivåerna av hyperinflation har förekommit. Bitcoin har blivit så populärt där att efterfrågan överträffar dramatiskt utbudet, vilket innebär att BTC ibland handlar till en betydande premie till priser i resten av världen. Tillbaka i juni återinförde landet den zimbabwiska dollarn efter en 13-årig frånvaro och förbjöd samtidigt amerikanska dollar, brittiska pund och andra utländska valutor. Var försiktig med brister och instabilitet som har blivit svårt i ekonomin tidigare har Zimbabwe blivit en av kontinentens största kryptomarknader eftersom vissa konsumenter anser att Bitcoin och Ether ( ETH ) är mer pålitliga.

Vad kan krypto, såväl som blockchain, lösa?

Förespråkare säger att det finns många frågor utöver valutafluktilitet där krypto och blockchain kan göra en skillnad.

Bortsett från överföringar och valutatillstånd är finansiell inkludering ett annat snabbknapps ämne i Afrika. Forskning från Världsbanken antyder att många av världens 1,7 miljarder som inte är bankerade finns på kontinenten, medan 2 av 3 vuxna i Afrika söder om Sahara inte har tillgång till ett bankkonto.

På vissa sätt är Afrika bättre förberedda för en övergång till krypto än andra kontinenter. Mobilpengar har redan varit en viktig drivkraft för att minska antalet icke-bankade vuxna, och Världsbanken säger att kontinenten är hem för alla åtta länder där mer än 1 av 5 vuxna endast förlitar sig på ett mobilkonto. Med tanke på hur många konsumenter som redan är öppna för att använda den här tekniken, är krypto-utbyten och plånböcker som erbjuder fullt funktionella appar för mobila användare inställda till enorma fördelar.

Blockchain visar också mycket löfte.  Som en ny Cointelegraph-artikel förklarade säger intressenter i regionen att distribuerad storboksteknologi kommer att vara avgörande för att lösa långvariga utvecklingsproblem och låsa upp den efterfrågade ekonomiska tillväxten. Nigerianska politiker tror att blockchain kommer att driva världens fjärde industriella revolution, och för första gången har Afrika möjlighet att få plats vid bordet. Fintech-företag över hela kontinenten växer kraftigt. Hotspots inkluderar Kapstaden, där antalet nystartade företag har stigit 23% och Nairobi, där det har ökat med 28%.

Det finns också hopp om att blockchain-tekniken kan bidra till dramatisk förbättring av infrastrukturen i Afrika. I Nigeria arbetar företag tillsammans för att se om blockchain kan implementeras för att göra nationens vägar säkrare. Den västafrikanska nationen Sierra Leone har arbetat med utvecklingen av ett  blockchain-baserat ID-system för sina medborgare mitt i hopp om att det skulle göra det möjligt för finansinstitut att verifiera identiteter och bygga kredithistorier på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Uganda har också  samarbetat med en blockchain-uppstart för att begränsa utbudet av förfalskade läkemedel över hela landet, med rapporter som tyder på att upp till 10% av receptet resulterar i falsk medicin.

Hur ser saker ut när det gäller reglering?

Många afrikanska länder är inte nöjda med kryptos ankomst.

En handfull afrikanska länder har helt förbjudit krypto, inklusive Marocko, Algeriet, Libyen, Zambia och Namibia. Andra har skapat stora mängder osäkerhet genom att inte erbjuda en tydlig hållning och lämnat konsumenterna i ett grått område.

Sydafrika har varit något av en ljus plats på kontinenten, där tillsynsmyndigheterna har uttryckt entusiasm kring kryptos potential. Officiella organ har faktiskt arbetat i samarbete med kryptoföretag och finansinstitut för att hitta det bästa vägen framåt.

I år har arbetet pågått för att utveckla ett mellanstatligt regelverk för cryptocurrency, men rapporten kommer ännu inte att släppas. Många krypto-förespråkare fortsätter att böjas av ett positivt positionsdokument som släpptes av Sydafrikanska Reserve Bank hela vägen tillbaka under 2014, där det sade: ”Öka köpmännens acceptans, integrera befintliga konventionella betalningsinstrument med decentraliserbar konvertibel virtuell valuta och främja fördelar med sådana system. Därför finns det potential för verklig tillväxt av Bitcoin i dess nuvarande operativa miljö. ”

Vilka andra hinder ligger framöver?

Bortsett från regleringshuvudvärk kan kryptoföretag ha svårt att få dragkraft på kontinenten.

Varför kommer adoption att vara en utmaning? Huvudsakligen på grund av det faktum att det kan vara svårt att få ordet om kryptopotentialen, och vissa konsumenter kan skjutas ut av rädsla för att det helt enkelt är för tekniskt att använda dagligen. Det är också rättvist att säga att BTC kanske inte är den bästa valutan att använda för dagliga inköp för afrikaner som flyttar bort från sin lokala fiat eftersom den är för flyktig.

Det finns också en verklig risk att tillförlitlig tillgång till internet över hela kontinenten kan överskattas, särskilt med tanke på att anslutningen ligger långt efter andra delar av världen. Dessutom kommer tvingande krypto- och blockchainprojekt som är skräddarsydda till den afrikanska marknaden beroende av utvecklare och entreprenörer som kan leverera det, vilket innebär att utbildning av ny talang och locka expertis från hela världen kommer att vara avgörande för att förbättra nivåerna för mainstream-antagande.

Hur kan jag hitta information om vad som är nästa för Afrika?

Specialpublikationer, som Cointelegraph, kan hjälpa till, liksom konferenser fokuserade på digitala valutor och blockchain.

Den Crypto Finance Conference är en sådan händelse, som äger rum i S: t Moritz, Schweiz, från 15 till 17 januari, 2020. Arrangörer säger att högtalarna kommer att erbjuda övertygande insikter vad som väntar, samt erbjuda den tid för att svara på frågor från deltagarna.

Programmet är redan fullt av sessioner som kommer att vara av stort intresse för alla som följer Afrikas spännande resa. Det kommer att finnas berättelser från den regulatoriska frontlinjen, en inblick i hur centralbanker närmar sig skapandet av nationella digitala valutor och ett djupdyk in i bankens utmaningar i blockchain-världen och crypto.

Crypto Finance Conference säger att betoningen ligger i att säkerställa att de som deltar i det enda inbjudna evenemanget i Schweiz har alla möjligheter att skapa meningsfulla interaktioner genom omfattande nätverkssessioner. De plyscha omgivningarna på en lyxig skidort i Alperna kan bara beskrivas som en bonus.

Rickard
Rickard

Hejsan! Jag heter Rickard och jag tycker att det är jättebra att du besöker oss här på CryptoInvest.se. Du kan besöka länken nedanför så kommer du till min profil.

Articles: 77