Hur och vart kan man köpa Kryptovaluta i 2020?

Att köpa kryptovaluta Ă€r nĂ„got som har blivit allt mer populĂ€rt att investera i vĂ€rlden över, men vad Ă€r kryptovaluta? Vad för olika kryptovalutor finns det? Hur funkar kryptovaluta?  Är det nĂ„got som Ă€r vĂ€rt att investera i för dig personligen?

MĂ€klare

Omdöme

Kryptovalutor

Föredelar

Till MĂ€klaren

eToro
5/5

17+

 • BĂ€st Krypto MĂ€klare i Sverige

 • Handla riktiga kryptovalutor 24/7

 • LĂ€gst avgifter pĂ„ marknaden

 • Öppna konto pĂ„ 3 minuter

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar Àr oreglerade i de flesta EU-lÀnder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

Coinmama
4.5/5

7+

 • Köp Bitcoin direkt

 • Betala med kredit- / betalkort

 • LĂ€tt att komma igĂ„ng

Trijo
4/5

3+

 • Enkel handelsplats i Sverige

 • Logga in med Mobilt BankID

 • Kom igĂ„ng snabbt

Coinbase
3.5/5

15+

 • Bra för nybörjare

 • VĂ€letablerat & pĂ„litligt
   

 • LĂ€tt att komma igĂ„ng

Avanza

3.5/5

?

 • PĂ„litlig nĂ€tmĂ€klare i Sverige

 • Handla pĂ„ ditt sparkonto

 • Deklaration sker automatiskt

För att svara pÄ dina frÄgor har vi satt upp en guide med allt du behöver att veta om kryptovalutor.

Kryptovaluta Àr en digital valuta för att förklara det enkelt. Kryptovaluter Àr ett samlingsnamn för de digitala valutor som finns pÄ marknaden idag. SjÀlva namnet kryptovaluta kommer frÄn den bakomliggande tekniken blockchain som mÄste anvÀnda sig av kryptografi för att funka. Det finns mÄnga olika kryptovalutor att vÀlja mellan i Sverige, dÀribland Bitcoin, Ethereum och Litecoin. Det Àr idag enklare att köpa kryptovaluta Àn det nÄgonsin har varit, och det finns allt mer information tillgÀngligt.

För dig som har haft tanken pÄ att investera i kryptovalutor dÄ  Àr detta den rÀtta guiden för dig. VÄrt mÄl Àr att hjÀlpa dig att ta rÀtt beslut och ge dig den information som du behöver.

Fördelar och nackdelar med kryptovalutor

Kryptovalutor har blivit populÀrt snabbt i hela vÀrlden över, och nu Àven i Sverige. Allt fler online affÀrer har idag ocksÄ börjat att acceptera kryptovaluta som ett betalningssÀtt. Detta Àr eftersom allt fler har tillgÄng till att köpa valutan och dÀrmed kan allt fler anvÀnda den. Det Àr dessutom en investering som kan tjÀna dig pengar. Precis som med allt annat i livet finns det dÀremot bÄde fördelar och nackdelar med kryptovalutor:

Fördelar:

+ Trading Àr tillgÀngligt dygnet runt

+ Överföringar sker snabbare

+ LÀtt att investera i Àven för nybörjare

+ Det finns stora möjligheter för dig att tjÀna pengar pÄ genom investeringar i kryptovalutor

+ Du Àr anonym nÀr du köper kryptovaluta utan att det pÄverkas av en tredjepart

Nackdelar:

+ Hög risk – investera aldrig mer Ă€n du har rĂ„d att förlora

+ Volatilitet

+ Är inte tillgĂ€ngling som betalingsmetod överallt

Hur köper man kryptovalutor

Det finns olika sĂ€tt för dig att handla kryptovalutor idag. Du kan bĂ„de köpa hos handlare – men Ă€ven privat. Det finns speciellt tvĂ„ olika sĂ€tt för att handla kryptovalutan och du kan antingen göra en investering med en kryto mĂ€klare eller krypto börs.

Att köpa Bitcoin till exempel gÄr till pÄ följande sÀtt:

 1. Ett sÀtt att köpa kryptovaluta Àr genom en svensk mÀklare. NÄgra du kan anvÀnda dig av i Sverige Àr Avanza, Bitcoin.se och Nordnet. Via en mÀklare sÄ köper du certifikatet, dÄ ligger risken istÀllet hos utstÀllaren och den reflekterar enbart prisÀndringen.
 2. Du kan ocksÄ köpa kryptovalutor genom börsen. Det finns idag mÄnga olika handelsplatser som du kan anvÀnda dig nÀr du vill köpa kryptovaluta online. NÀr du handlar via en krypto börs sÄ köper du den underliggande kryptovalutan.
 3. Du kan ocksÄ handla Bitcoin frÄn en privatsÀljare pÄ sidor som Facebook.

Att öppna ett konto gÄr snabbt, och du kan göra insÀttningar i olika valutor. Det Àr dÀremot vanligast att göra betalningen i euro och dollar. NÀr du har öppnat ett konto har du dÄ enkelt tillgÄng till dina kryptovalutor. Vilket betyder att du kan hÄlla koll pÄ om dina investering har ökat i vÀrdet och du Àr en översikt pÄ börsen.

1. Öppna ett konto

Det första du mĂ„ste göra Ă€r att öppna ett konto pĂ„ sidan du vill handla kryptovalutor pĂ„. Att öppna ett konto Ă€r heller inte svĂ„rt utan du mĂ„ste bara följa alla steg noggrant.  Du mĂ„ste fylla i din personliga information – som e-mail, adress och dina persondetaljer. MĂ„nga svenska mĂ€klare erbjuder ocksĂ„ Bank ID sĂ„ du sjĂ€lv slipper att fylla i all informationen. Detta gör det ocksĂ„ enklare att verifiera dina detaljer och komma igĂ„ng snabbt.

2. Validera dina Uppgifter (ID, Adress)

NĂ€r du har skrivit upp dig mĂ„ste du ocksĂ„ validera dina uppgifter. Om du har anvĂ€nt dig av ditt Bank ID Ă€r din identitet redan validerad och du behöver inte göra mer. Om du inte har anvĂ€nt Bank ID kan du behöva verifiera din identitet. Detta gör di genom att ladda upp en bild pĂ„ ditt ID-kort. Detta för att skydda dig och dina personliga uppgifter. Du mĂ„ste dock verifiera din e-mail och detta gör du genom att följa lĂ€nken som skickas till din e-mail. Följ lĂ€nken till ditt konto – och .

3. SĂ€tt in Pengar

Det Ă€r nu dags att sĂ€tta in pengar sĂ„ du kan börja att investera i olika kryptovalutor. Allt du behöver att göra Ă€r att klicka pĂ„ “SĂ€tta in pengar.”, eller pĂ„ engelska “Deposit Funds”. Det kommer att finnas olika sorteras av betalningsmetoder som du kan vĂ€lja mellan – som VISA, Mastercard, och olika e-plĂ„nböcker. MĂ„nga gĂ„nger finns en minsta insĂ€ttning som brukar ligga pĂ„ cirka 1000 kronor.

4. Svara pÄ FrÄgor

För att komplettera din profil och kunna köpa kryptovaluta mÄste du ocksÄ svara pÄ en del frÄgor. Detta Àr en standard pÄ mÄnga mÀklarsidor. All din personliga information Àr helt sÀker nÀr du anvÀnder dig med en online mÀklare.

5. Köp Krypto med pengarna

Det Ă€r nu dags att köpa kryptovalutor med dina pengar. Det finns hĂ€r olika val av vilken kryptovaluta du vill handla och du bestĂ€mmer vilken som passar dig bĂ€st. Tryck pĂ„ “Köpa” och sedan anger du beloppet och du öppnar sedan en trade.

Hur man sÀljer kryptovalutor?

Om du har anvÀnt en mÀklare för att handla kryptovaluta och du mÄste ta följande steg för att sÀlja:

 1. Logga in pÄ ditt konto
 2. Klicka pĂ„ knappen “SĂ€lj”
 3. VÀlj vilken kryptovaluta du vill sÀlja
 4. Du vÀljer om du vill sÀlja i en valuta (vanligtvis Euro) eller i krypto
 5. Klicka pĂ„ knappen “SĂ€lj krypto”
 6. Du mÄste sedan konfirmera denna transaktion efter att du har lÀst igenom den noga

Det Ă€r inte enbart via en mĂ€klare som du kan sĂ€lja din kryptovaluta, utan du kan Ă€ven göra det sjĂ€lv via en sĂ€ljgrupp pĂ„ tex. facebook och ebay. Att anvĂ€nda sig av en mĂ€klare som erbjuder en sĂ€ker handelsplattform Ă€r dĂ€remot ofta det bĂ€sta alternativet – speciellt för dig som aldrig har gjort investeringar innan.

Vilken Kryptovaluta Àr bÀst att köpa?

Det finns hundratals av kryptovalutor att vÀlja mellan, vilket gör det svÄrt att sÀga vilken som Àr bÀst. Bitcoin Àr fortfarande idag en av de mest populÀra, men det finns Àven andra kryptovalutor att vÀlja mellan. Andra populÀra krytovalutor som Àr Ethereum, Ripple, Litecoin och Bitcoin Cash. Med att Bitcoin steg i popularitet sÄ tillkom det allt fler kryptovalutor pÄ marknaden.

Marknaden förÀndras stÀndigt, och stÀndigt tillkommer nya kryptovalutor pÄ marknaden. MÄnga nybörjare vÀljer att börja med Bitcoin, detta eftersom Bitcoin har funnits pÄ marknaden lÀnge. BÀsta sÀttet att hitta den kryptovaluta som passar dig bÀst Àr att följa marknaden, och lÀsa igenom vÄra guider om enskilda kryptovalutor. Detta sÄ att du kan göra investeringar som passar dig.

I och med att vÀrdet pÄ Bitcoin och andra kryptovalutor stÀndigt förÀndras stÀndigt kan vi inte ge ett enkelt svar pÄ denna frÄgan. Alla Àr dessutom annorlunda och detta spelar ocksÄ en roll pÄ vad för krytovaluta du vill investera i. Vad vÀrdet Àr beror pÄ vad det finns för efterfrÄgan och utbud. För att det ska ha ett högt vÀrde mÄste det finnas en hög efterfrÄgan och ett lÄgt utbud.

Investera i flera Kryptovalutor

Du Ă€r inte begrĂ€nsad i att enbart investera i en kryptovaluta utan du kan investera i flera olika – sĂ„ lĂ€nge du har kapitalet för detta. Trots att det Ă€r Bitcoin som Ă€r mest populĂ€rast finns det över tusen olika krytovalutor att vĂ€lja mellan. NĂ„got som Ă€r viktigt Ă€r att du inte investerar för mer pengar Ă€n du har rĂ„d med att förlora.

Att investera i flera kryptovalutor Ă€r viktigt, och gör i lĂ€ngden att du kan tjĂ€na mer pengar ocksĂ„. Om du investerar alla dina pengar pĂ„ ett stĂ€lle – kan du ocksĂ„ riskera att förlora alla dina pengar hĂ€r. SĂ€g om du enbart köper Bitcoin, och dessa sedan helt förlorar vĂ€rde – dĂ„ har du förlorat hela din investering. Har du istĂ€llet gjort investeringar i flera olika kryptovalutor har du alltsĂ„ mer sĂ€kerhet och dĂ€rmed mindre risker.

Att börja med mindre belopp för nybörjare Àr rekommenderat och att lÀra dig om olika kryptovalutor. FörstÄ hur dessa fungerar. Hur trenden har sett ut de senaste Ären och gör en investeringsstrategi som funkar för dig personligen.

Vart skulle jag köpa kryptovaluta?

Som vi tidigare nĂ€mnade finns det speciellt tvĂ„ sĂ€tt att köpa kryptovalutor pĂ„ – via en mĂ€klare eller via börsen och trots att det finns likheter Ă€r det viktigt att du förstĂ„r den stora skillnaden. NĂ€r du handlar via en mĂ€klare sĂ„ köper du ett CFDs – sĂ„ du köper inte den underliggande kryptovalutan. En fördel med att handla med mĂ€klare Ă€r att du kan vara sĂ€ker pĂ„ att tjĂ€nsten Ă€r helt sĂ€ker. De Ă€r reglerade av finansiella tillsynsmyndigheter och har licenser för handlen.

Den stora skillnaden med att handla krytovalutor pÄ börsen Àr att du köper den underliggande kryptovalutan. Denna skickas sedan till din privata plÄnbok. Genom detta Àr alltsÄ du som sjÀlv Àr ansvarig för sÀkerheten av valutan. Idag finns fortfarande vissa börser som inte Àr reglerade, sÄ det Àr viktigt att du inte lÀmnar tillgÄngarna pÄ plattformen. Genom att föra över dina tillgÄngar till din privata plÄnbok Àr mer sÀkrare. MÄnga av börser Àr reglerade och följer strÀnga lagar och har en EU licens.

Kontrollera alltid handelesplattformen sÄ att den Àr en sÀker handelsplattform. Den ska följa olika regleringar inom EU och Àven erbjuda sina kunder ett insÀttningsskydd. Ett sÀtt till att göra detta Àr att kolla recensioner, deras hemsida och Àven omdömen frÄn tidigare anvÀndare.

Öppna ett konto hos en av vĂ„ra Partners

Första steget som du mÄste göra för att handla kryptovalutor Àr att att öppna ett konto. Vi har dÀrför gjort det enkelt för dig att hitta rÀtt tillsammans med vÄra Partners. Tillsammans med vÄra partners kan du handla pÄ ett sÀkert sÀtt och det Àr enkelt att öppna ett konto.

För att öppna ett konto Ă€r det bara till att följa vĂ„r guide ovanför. Genom att göra detta kommer du kunna börja att handla med kryptovalutor och du fĂ„r tillgĂ„ng till ditt konto inom nĂ„gra minuter. Det Ă€r inte alltid det gĂ„r att handla direkt – detta eftersom din identitet mĂ„ste verifieras för din sĂ€kerhet.

Hur köper man Kryptovalutor med ett Kredikort?

Om du vill betala med ett kreditkort fungerar detta precis som andra betalningsmetoder gör. NÀr du vÀljer att sÀtta in pengar gör du detta med ett kreditkort istÀllet för en annan betalningsmetod. PÄ ett kreditkort sker ofta insÀttningen direkt och du Àr dÄ redo att köpa din första kryptovaluta.

Hur man köper Kryptovalutor med banköverföring?

Du kan handla kryptovaluta genom banköverföring direkt frÄn din bank till mÀklaren. Om du betalar med betalar med en banköverföring kan detta ta lite lÀngre tid jÀmfört med andra metoder. Vilket kan ta allt mellan 1-3 arbetsdagar för transaktionen. Det Àr enkelt att lÀgga in dina bankdetaljer och allt sker pÄ ett sÀkert sÀtt.

Köpa Krypto pÄ en Bitcoin uttagsautomat

En möjlighet för dig som vill handla Bitcoin sÄ finns en uttagsautomat vilket Àr ett bra val för dig som vill vara mer anonym nÀr du köper Bitcoin. Du kan via en Bitcoin uttagsautomat handla Bitcoin bÄde med kontanter, betalningskort och kreditkort. Ett problem med detta Àr att du mÄste hitta en Bitcoin uttagsautomat. DÀrför finns olika tjÀnster tillgÀngliga till att göra det enkelt att hitta dessa. Automaten fungerar precis som en vanlig uttagsautomat och Àr en enkel tjÀnst att anvÀnda dig av.

Krypto-Planbok: Hur hÄller jag min Kryptovaluta sÀkra?

Trots att mÄnga handelsplattformer gör allt i sin makt för att hÄlla din krytovaluta sÀker har det funnits fall dÀr hackning har skett pÄ vissa börser. Hackningar Àr vanligare pÄ börser som inte Àr reglerade, och dÀrmed inte erbjuder en sÀkerhet. För att hÄlla din kryptovaluta sÀker finns det nÄgra saker du borde göra:

 • Om du har handlat av en börs Ă€r det smart att direkt flytta din valuta till en plĂ„nbok.
 • Skaffa en hardwallet – detta Ă€r ett sorts USB-minne som har lösenord och andra sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rder. Du kan Ă€ven skriva ut dessa och bevara pĂ„ ett sĂ€kert stĂ€lle.
 • Handla enbart av mĂ€klare och börser som Ă€r reglerade och som mĂ„ste följa strika EU-regleringar.

Att ta sÀkerheten kring din kryptovaluta Àr viktigt, sÄ var noga med vart du lÀmnar din krytovaluta för att du ska hÄlla den sÀker.

Varför varierar Krypto-Priset sÄ mycket?

Kryptovalutan Àr nÄgot som stÀndigt förÀndras i pris och detta varierar beroende pÄ hur mycket tillgÀngligt kapacitet i systemet, och hur mÄnga som vill betala för detta. Ju fler som vill köpa kryptovalutan, desto högre blir priset. Allt handlar hÀr om efterfrÄgan och utbudet av krytovalutan och det Àr hÀr vÀrdet priset styrs. En sak Àr sÀkert dock och det Àr att krytovalutor inte kommer att försvinna nÄgonstans. Det tillkommer stÀndigt nya krytovalutor ut pÄ marknaden, vilket ökar efterfrÄgan.

FĂ„ inte panik om vĂ€rdet gĂ„r ner snabbt – vĂ€rdet kan förĂ€ndras vĂ€ldigt mycket frĂ„n dag till dag. Bitcoin har förĂ€ndrats vĂ€ldigt mycket sedan 2009, och har bĂ„de stigit högt i pris och förlorat vĂ€rdet.

Vanliga frÄgor och svar (FAQ)

Vi har sammanstÀllt en lista för dig med Vanliga frÄgor och svar om kryptovalutor.

Är det sĂ€kert att köpa kryptovaluta?

Är det dĂ„ verkligen sĂ€kert att köpa krytovaluta online? Ja – Om du anvĂ€nder dig av en sĂ€ker handelsplatform med en licens. Speciellt med börser mĂ„ste du anvĂ€nda dig av en sĂ€ker handelsplattform. Om du anvĂ€nder dig av en hard wallet finns det liten risk att förlora din krytovaluta, dĂ„ du sjĂ€lv har ansvar för denna. Det finns dĂ€remot inga garantier pĂ„ om du kommer göra en vinst eller inte pĂ„ din investering.

MÄste jag betala skatt pÄ krytovalutor?

Ja, precis som med fonder och aktier mÄste du betala skatt pÄ dina vinster för dina kryptovalutor. Skatten ligger pÄ 30 % pÄ sjÀlva vinsten som du har gjort med din krytovaluta. Detta gÀller om du har köpt ett certifikat och har det i ett aktie eller fondkonto. Om du istÀllet har lÀmnat det i ett investeringsparokonto betalar du dÄ en lÀngre skatt pÄ detta.

Finns det avgifter hos mÀklare för att köpa kryptovaluta?

Ja, mĂ„nga mĂ€klare och börser tar olika avgifter – annars hade de inte erbjudit tjĂ€nsten i första början. Vad avgifterna ligger pĂ„ skiljer sig frĂ„n olika handlingssidor, sĂ„ jĂ€mför mellan dessa innan öppnar ett konto. En sak Ă€r det viktigt att tĂ€nka pĂ„ – bara för att en sida tar en hög avgift betyder kan tjĂ€nsten fortfarande vara bĂ€ttre.

Finns det nÄgra risker med krytovaluta?

Precis som med aktier och fonder sÄ tillkommer det risker med krytovalutor. Markanden förÀndras stÀndigt, vilket betyder att det inte finns nÄgon garanti. DÀremot har markanden hitills sÀtt en rÀtt positiv riktning, och fördelen med krytovaluta Àr att det inte Àr finns en tredje part inblandad.

Hur startades Bitcoin?

Bitcoin startades 2009 efter den finansiela krisen i USA som drabbade resterande av vÀrlden. Det var en annonym tillverkare under namnet Satoshi Nakamoto som skapade Bitcoin och lanserade vÀrlden över. En stor anledning till detta var för att enkelt kunna skicka pengar vÀrlden över utan att behöva anvÀnda banker. Under den finansiella krisen var det banker som spÀrrade deras kunder för att kunna ta ut deras pengar.

Hur fungerar Blockchain-tekniken?

Orginellt skapades Blockchain tekniken för att fungera tillsammans med Bitcoin, men anvÀnds idag för alla krytovalutor. Blockchain Àr en decentraliserad datakedja som det enbart gÄr att lÀgga till information i. All data lagras i ett sÄ kallat block, som lagrar de senaste transaktionerna och detta bildar en kedja.

Öppna ett konto hos eToro (BĂ€st i Test!)→ Öppna Konto