Hur och vart kan man köpa Kryptovaluta i 2020?

<strong>Rickard Fredriksson</strong>
Rickard Fredriksson

Senast uppdaterat: April 2021

Att köpa kryptovaluta är något som har blivit allt mer populärt att investera i världen över, men vad är kryptovaluta? Vad för olika kryptovalutor finns det? Hur funkar kryptovaluta?  Är det något som är värt att investera i för dig personligen?

Mäklare

Omdöme

Föredelar

Till Mäklaren

BÄST I TEST

5/5

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

4.5/5
4.5/5
3.5/5
3.5/5

BÄST I TEST

5/5

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

4.5/5
4.5/5
3.5/5
3.5/5

För att svara på dina frågor har vi satt upp en guide med allt du behöver att veta om kryptovalutor.

Kryptovaluta är en digital valuta för att förklara det enkelt. Kryptovaluter är ett samlingsnamn för de digitala valutor som finns på marknaden idag. Själva namnet kryptovaluta kommer från den bakomliggande tekniken blockchain som måste använda sig av kryptografi för att funka. Det finns många olika kryptovalutor att välja mellan i Sverige, däribland Bitcoin, Ethereum och Litecoin. Det är idag enklare att köpa kryptovaluta än det någonsin har varit, och det finns allt mer information tillgängligt.

För dig som har haft tanken på att investera i kryptovalutor då  är detta den rätta guiden för dig. Vårt mål är att hjälpa dig att ta rätt beslut och ge dig den information som du behöver.

Fördelar och nackdelar med kryptovalutor

Kryptovalutor har blivit populärt snabbt i hela världen över, och nu även i Sverige. Allt fler online affärer har idag också börjat att acceptera kryptovaluta som ett betalningssätt. Detta är eftersom allt fler har tillgång till att köpa valutan och därmed kan allt fler använda den. Det är dessutom en investering som kan tjäna dig pengar. Precis som med allt annat i livet finns det däremot både fördelar och nackdelar med kryptovalutor:

Fördelar:

+ Trading är tillgängligt dygnet runt

+ Överföringar sker snabbare

+ Lätt att investera i även för nybörjare

+ Det finns stora möjligheter för dig att tjäna pengar på genom investeringar i kryptovalutor

+ Du är anonym när du köper kryptovaluta utan att det påverkas av en tredjepart

Nackdelar:

+ Hög risk – investera aldrig mer än du har råd att förlora

+ Volatilitet

+ Är inte tillgängling som betalingsmetod överallt

Hur köper man kryptovalutor

Det finns olika sätt för dig att handla kryptovalutor idag. Du kan både köpa hos handlare – men även privat. Det finns speciellt två olika sätt för att handla kryptovalutan och du kan antingen göra en investering med en kryto mäklare eller krypto börs.

Att köpa Bitcoin till exempel går till på följande sätt:

 1. Ett sätt att köpa kryptovaluta är genom en svensk mäklare. Några du kan använda dig av i Sverige är Avanza, Bitcoin.se och Nordnet. Via en mäklare så köper du certifikatet, då ligger risken istället hos utställaren och den reflekterar enbart prisändringen.
 2. Du kan också köpa kryptovalutor genom börsen. Det finns idag många olika handelsplatser som du kan använda dig när du vill köpa kryptovaluta online. När du handlar via en krypto börs så köper du den underliggande kryptovalutan.
 3. Du kan också handla Bitcoin från en privatsäljare på sidor som Facebook.

Att öppna ett konto går snabbt, och du kan göra insättningar i olika valutor. Det är däremot vanligast att göra betalningen i euro och dollar. När du har öppnat ett konto har du då enkelt tillgång till dina kryptovalutor. Vilket betyder att du kan hålla koll på om dina investering har ökat i värdet och du är en översikt på börsen.

BÄST I TEST

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

1. Öppna ett konto

Det första du måste göra är att öppna ett konto på sidan du vill handla kryptovalutor på. Att öppna ett konto är heller inte svårt utan du måste bara följa alla steg noggrant.  Du måste fylla i din personliga information – som e-mail, adress och dina persondetaljer. Många svenska mäklare erbjuder också Bank ID så du själv slipper att fylla i all informationen. Detta gör det också enklare att verifiera dina detaljer och komma igång snabbt.

2. Validera dina Uppgifter (ID, Adress)

När du har skrivit upp dig måste du också validera dina uppgifter. Om du har använt dig av ditt Bank ID är din identitet redan validerad och du behöver inte göra mer. Om du inte har använt Bank ID kan du behöva verifiera din identitet. Detta gör di genom att ladda upp en bild på ditt ID-kort. Detta för att skydda dig och dina personliga uppgifter. Du måste dock verifiera din e-mail och detta gör du genom att följa länken som skickas till din e-mail. Följ länken till ditt konto – och .

3. Sätt in Pengar

Det är nu dags att sätta in pengar så du kan börja att investera i olika kryptovalutor. Allt du behöver att göra är att klicka på “Sätta in pengar.”, eller på engelska “Deposit Funds”. Det kommer att finnas olika sorteras av betalningsmetoder som du kan välja mellan – som VISA, Mastercard, och olika e-plånböcker. Många gånger finns en minsta insättning som brukar ligga på cirka 1000 kronor.

4. Svara på Frågor

För att komplettera din profil och kunna köpa kryptovaluta måste du också svara på en del frågor. Detta är en standard på många mäklarsidor. All din personliga information är helt säker när du använder dig med en online mäklare.

5. Köp Krypto med pengarna

Det är nu dags att köpa kryptovalutor med dina pengar. Det finns här olika val av vilken kryptovaluta du vill handla och du bestämmer vilken som passar dig bäst. Tryck på “Köpa” och sedan anger du beloppet och du öppnar sedan en trade.

Hur man säljer kryptovalutor?

Om du har använt en mäklare för att handla kryptovaluta och du måste ta följande steg för att sälja:

 1. Logga in på ditt konto
 2. Klicka på knappen “Sälj”
 3. Välj vilken kryptovaluta du vill sälja
 4. Du väljer om du vill sälja i en valuta (vanligtvis Euro) eller i krypto
 5. Klicka på knappen “Sälj krypto”
 6. Du måste sedan konfirmera denna transaktion efter att du har läst igenom den noga

Det är inte enbart via en mäklare som du kan sälja din kryptovaluta, utan du kan även göra det själv via en säljgrupp på tex. facebook och ebay. Att använda sig av en mäklare som erbjuder en säker handelsplattform är däremot ofta det bästa alternativet – speciellt för dig som aldrig har gjort investeringar innan.

Vilken Kryptovaluta är bäst att köpa?

Det finns hundratals av kryptovalutor att välja mellan, vilket gör det svårt att säga vilken som är bäst. Bitcoin är fortfarande idag en av de mest populära, men det finns även andra kryptovalutor att välja mellan. Andra populära krytovalutor som är Ethereum, Ripple, Litecoin och Bitcoin Cash. Med att Bitcoin steg i popularitet så tillkom det allt fler kryptovalutor på marknaden.

BÄST I TEST

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

Marknaden förändras ständigt, och ständigt tillkommer nya kryptovalutor på marknaden. Många nybörjare väljer att börja med Bitcoin, detta eftersom Bitcoin har funnits på marknaden länge. Bästa sättet att hitta den kryptovaluta som passar dig bäst är att följa marknaden, och läsa igenom våra guider om enskilda kryptovalutor. Detta så att du kan göra investeringar som passar dig.

I och med att värdet på Bitcoin och andra kryptovalutor ständigt förändras ständigt kan vi inte ge ett enkelt svar på denna frågan. Alla är dessutom annorlunda och detta spelar också en roll på vad för krytovaluta du vill investera i. Vad värdet är beror på vad det finns för efterfrågan och utbud. För att det ska ha ett högt värde måste det finnas en hög efterfrågan och ett lågt utbud.

Investera i flera Kryptovalutor

Du är inte begränsad i att enbart investera i en kryptovaluta utan du kan investera i flera olika – så länge du har kapitalet för detta. Trots att det är Bitcoin som är mest populärast finns det över tusen olika krytovalutor att välja mellan. Något som är viktigt är att du inte investerar för mer pengar än du har råd med att förlora.

Att investera i flera kryptovalutor är viktigt, och gör i längden att du kan tjäna mer pengar också. Om du investerar alla dina pengar på ett ställe – kan du också riskera att förlora alla dina pengar här. Säg om du enbart köper Bitcoin, och dessa sedan helt förlorar värde – då har du förlorat hela din investering. Har du istället gjort investeringar i flera olika kryptovalutor har du alltså mer säkerhet och därmed mindre risker.

Att börja med mindre belopp för nybörjare är rekommenderat och att lära dig om olika kryptovalutor. Förstå hur dessa fungerar. Hur trenden har sett ut de senaste åren och gör en investeringsstrategi som funkar för dig personligen.

Vart skulle jag köpa kryptovaluta?

Som vi tidigare nämnade finns det speciellt två sätt att köpa kryptovalutor på – via en mäklare eller via börsen och trots att det finns likheter är det viktigt att du förstår den stora skillnaden. När du handlar via en mäklare så köper du ett CFDs – så du köper inte den underliggande kryptovalutan. En fördel med att handla med mäklare är att du kan vara säker på att tjänsten är helt säker. De är reglerade av finansiella tillsynsmyndigheter och har licenser för handlen.

Den stora skillnaden med att handla krytovalutor på börsen är att du köper den underliggande kryptovalutan. Denna skickas sedan till din privata plånbok. Genom detta är alltså du som själv är ansvarig för säkerheten av valutan. Idag finns fortfarande vissa börser som inte är reglerade, så det är viktigt att du inte lämnar tillgångarna på plattformen. Genom att föra över dina tillgångar till din privata plånbok är mer säkrare. Många av börser är reglerade och följer stränga lagar och har en EU licens.

Kontrollera alltid handelesplattformen så att den är en säker handelsplattform. Den ska följa olika regleringar inom EU och även erbjuda sina kunder ett insättningsskydd. Ett sätt till att göra detta är att kolla recensioner, deras hemsida och även omdömen från tidigare användare.

Öppna ett konto hos en av våra Partners

Första steget som du måste göra för att handla kryptovalutor är att att öppna ett konto. Vi har därför gjort det enkelt för dig att hitta rätt tillsammans med våra Partners. Tillsammans med våra partners kan du handla på ett säkert sätt och det är enkelt att öppna ett konto.

BÄST I TEST

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

För att öppna ett konto är det bara till att följa vår guide ovanför. Genom att göra detta kommer du kunna börja att handla med kryptovalutor och du får tillgång till ditt konto inom några minuter. Det är inte alltid det går att handla direkt – detta eftersom din identitet måste verifieras för din säkerhet.

Hur köper man Kryptovalutor med ett Kredikort?

Om du vill betala med ett kreditkort fungerar detta precis som andra betalningsmetoder gör. När du väljer att sätta in pengar gör du detta med ett kreditkort istället för en annan betalningsmetod. På ett kreditkort sker ofta insättningen direkt och du är då redo att köpa din första kryptovaluta.

Hur man köper Kryptovalutor med banköverföring?

Du kan handla kryptovaluta genom banköverföring direkt från din bank till mäklaren. Om du betalar med betalar med en banköverföring kan detta ta lite längre tid jämfört med andra metoder. Vilket kan ta allt mellan 1-3 arbetsdagar för transaktionen. Det är enkelt att lägga in dina bankdetaljer och allt sker på ett säkert sätt.

Köpa Krypto på en Bitcoin uttagsautomat

En möjlighet för dig som vill handla Bitcoin så finns en uttagsautomat vilket är ett bra val för dig som vill vara mer anonym när du köper Bitcoin. Du kan via en Bitcoin uttagsautomat handla Bitcoin både med kontanter, betalningskort och kreditkort. Ett problem med detta är att du måste hitta en Bitcoin uttagsautomat. Därför finns olika tjänster tillgängliga till att göra det enkelt att hitta dessa. Automaten fungerar precis som en vanlig uttagsautomat och är en enkel tjänst att använda dig av.

Krypto-Planbok: Hur håller jag min Kryptovaluta säkra?

Trots att många handelsplattformer gör allt i sin makt för att hålla din krytovaluta säker har det funnits fall där hackning har skett på vissa börser. Hackningar är vanligare på börser som inte är reglerade, och därmed inte erbjuder en säkerhet. För att hålla din kryptovaluta säker finns det några saker du borde göra:

 • Om du har handlat av en börs är det smart att direkt flytta din valuta till en plånbok.
 • Skaffa en hardwallet – detta är ett sorts USB-minne som har lösenord och andra säkerhetsåtgärder. Du kan även skriva ut dessa och bevara på ett säkert ställe.
 • Handla enbart av mäklare och börser som är reglerade och som måste följa strika EU-regleringar.

Att ta säkerheten kring din kryptovaluta är viktigt, så var noga med vart du lämnar din krytovaluta för att du ska hålla den säker.

Varför varierar Krypto-Priset så mycket?

Kryptovalutan är något som ständigt förändras i pris och detta varierar beroende på hur mycket tillgängligt kapacitet i systemet, och hur många som vill betala för detta. Ju fler som vill köpa kryptovalutan, desto högre blir priset. Allt handlar här om efterfrågan och utbudet av krytovalutan och det är här värdet priset styrs. En sak är säkert dock och det är att krytovalutor inte kommer att försvinna någonstans. Det tillkommer ständigt nya krytovalutor ut på marknaden, vilket ökar efterfrågan.

Få inte panik om värdet går ner snabbt – värdet kan förändras väldigt mycket från dag till dag. Bitcoin har förändrats väldigt mycket sedan 2009, och har både stigit högt i pris och förlorat värdet.

BÄST I TEST

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Vi har sammanställt en lista för dig med Vanliga frågor och svar om kryptovalutor.

Är det säkert att köpa kryptovaluta?

Är det då verkligen säkert att köpa krytovaluta online? Ja – Om du använder dig av en säker handelsplatform med en licens. Speciellt med börser måste du använda dig av en säker handelsplattform. Om du använder dig av en hard wallet finns det liten risk att förlora din krytovaluta, då du själv har ansvar för denna. Det finns däremot inga garantier på om du kommer göra en vinst eller inte på din investering.

Måste jag betala skatt på krytovalutor?

Ja, precis som med fonder och aktier måste du betala skatt på dina vinster för dina kryptovalutor. Skatten ligger på 30 % på själva vinsten som du har gjort med din krytovaluta. Detta gäller om du har köpt ett certifikat och har det i ett aktie eller fondkonto. Om du istället har lämnat det i ett investeringsparokonto betalar du då en längre skatt på detta.

Finns det avgifter hos mäklare för att köpa kryptovaluta?

Ja, många mäklare och börser tar olika avgifter – annars hade de inte erbjudit tjänsten i första början. Vad avgifterna ligger på skiljer sig från olika handlingssidor, så jämför mellan dessa innan öppnar ett konto. En sak är det viktigt att tänka på – bara för att en sida tar en hög avgift betyder kan tjänsten fortfarande vara bättre.

Finns det några risker med krytovaluta?

Precis som med aktier och fonder så tillkommer det risker med krytovalutor. Markanden förändras ständigt, vilket betyder att det inte finns någon garanti. Däremot har markanden hitills sätt en rätt positiv riktning, och fördelen med krytovaluta är att det inte är finns en tredje part inblandad.

Hur startades Bitcoin?

Bitcoin startades 2009 efter den finansiela krisen i USA som drabbade resterande av världen. Det var en annonym tillverkare under namnet Satoshi Nakamoto som skapade Bitcoin och lanserade världen över. En stor anledning till detta var för att enkelt kunna skicka pengar världen över utan att behöva använda banker. Under den finansiella krisen var det banker som spärrade deras kunder för att kunna ta ut deras pengar.

Hur fungerar Blockchain-tekniken?

Orginellt skapades Blockchain tekniken för att fungera tillsammans med Bitcoin, men används idag för alla krytovalutor. Blockchain är en decentraliserad datakedja som det enbart går att lägga till information i. All data lagras i ett så kallat block, som lagrar de senaste transaktionerna och detta bildar en kedja.

Om Rickard

Hejsan! Jag heter Rickard och jag tycker att det är jättebra att du besöker oss här på CryptoInvest.se. Du kan besöka länken nedanför så kommer du till min profil.

Rickard Fredriksson Grundare & CEO av cryptoinvest.se
Client Image

Prenumerera på nyhetsbrevet
SENASTE CRYPTO-NYHETER
 Få uppdateringar, senaste nytt samt nyttiga tips
PRENUMERERA GRATIS
close-link

Öppna ett konto hos eToro (Bäst i Test!)

eToro
✔️ En säker och reglerad tjänst
✔️ Köp, sälj och få hjälp dygnet runt
✔️ Möjlighet att skapa ett demokonto
✔️ Inga avgifter för dig som kund!      
Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.
close-link
Click Me