Hur och vart kan man köpa Bitcoin 2021?

<strong>Rickard Fredriksson</strong>
Rickard Fredriksson

Senast uppdaterat: April 2021

Du kan köpa Bitcoin (BTC) på olika sätt. Det vanligaste är att köpa Bitcoin på en digital marknadsplats från ett företag, på en kryptobörs eller direkt från en privatperson. Nedan finner du vår lista på de bästa handelsplattformarna för att tryggt köpa och sälja Bitcoin i Sverige.

Mäklare

Omdöme

Föredelar

Till Mäklaren

4.5/5
4.5/5
3.5/5
3.5/5

BÄST I TEST

5/5

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

4.5/5
4.5/5
3.5/5
3.5/5

Det finns flera svenska sidor där du kan köpa Bitcoin. Här växlar du in en traditionell valuta mot Bitcoin. På dessa plattformar kan du både köpa och sälja Bitcoin som du sedan förvarar i en digital plånbok.

Du kan köpa en hel Bitcoin eller en del av en Bitcoin, en så kallad satoshi.

Nästan alla som säljer Bitcoin kräver en viss form av registrering. Precis som när du öppnar ett bankkonto verifierar du din identitet med mobilt BankID eller genom att skicka iväg en kopia på en ID-handling.

Vad är Bitcoin egentligen?

Bitcoin (BTC) är en digital tillgång – en så kallad kryptovaluta, som fungerar över hela världen utan mellanhänder. Det är en säker metod för att snabbt överföra värde över nätet utan inblandning av en tredje part (t.ex. en bank).

en kvinna som håller upp en bitcoin

Det finns många olika kryptovalutor. BTC är den första och mest välkända kryptovalutan och brukar jämföras med guld. Precis som guld är tillgången begränsad.  Det finns ett maxtak på det antal som går att skapa, totalt 21 miljoner. I teorin innebär det att denna valuta inte kan drabbas av inflation, eftersom att det finns en begränsad mängd. Det är detta som lockar många till Bitcoin.

Bitcoin styrs inte av en stat eller bank. Kursen och värdet styrs istället helt av marknaden med tillgång och efterfrågan vilket alla andra statliga valutor också påverkas av. 

Bitcoin är ett peer-to-peer betalningssystem som baseras på blockkedjan. Betalningar kan skickas mellan användare utan att blanda in en tredje part där pengarna mellanlandar. Bitcoins system är uppbyggt av en offentlig, distribuerad databas (blockkedjan) som lagrar alla transaktioner. Traditionella, statliga valutor har istället en central funktion för detta. 

Systemet är byggt så att Bitcoin inte går att kopiera, något som andra digitala tillgångar annars har problem med. Förenklat innebär blockkedjans teknik att varje transaktion som görs kontrolleras och godkänns av systemet innan ett block skapas och transaktionen skickas vidare. Detta godkännande görs av “miners” som lånar ut sin datorkraft till Bitcoinnätverket. Miners som hjälper till att skapa nya block i blockkedjan får ut en belöning i form av Bitcoins.

Utöver att använda Bitcoin som betalsystem så investerar många i Bitcoin på grund av vad de hoppas att tekniken kan bidra med att skapa i framtiden. Möjligheterna är många för vilka tjänster som går att bygga ovanpå Bitcoin och det är många som jobbar på detta just nu.

Fördelar med BTC

Fördelarna är många, men främst kan vi nämna fyra starka punkter:

 • Oberoende – Bitcoin är fristående och självständigt – traditionella valutor kontrolleras av en bank eller stat.
 • Globalt – Bitcoin fungerar över hela världen och styrs inte av vem du är eller var du har ditt medborgarskap. Bitcoin kan skickas snabbt och billigt, när som helst och till vem som helst.
 • Transparent – Varje transaktion sparas offentligt i en gemensam loggbok som alla kan läsa. Pengarna går inte att stjäla på vägen, det går inte att hacka blockkedjan och en stat kan inte plötsligt trycka mer pengar och på så sätt orsaka inflation.
 • Anonymt – Varje transaktion av Bitcoin sparas i en öppen loggbok som är kopplad till en bitcoinadress. Däremot vet nätverket inte vem som innehar bitcoinadressen.

Är Bitcoin ens populärt i Sverige?

Populariteten i Sverige växer. Fler och fler får upp ögonen för valutan och hur enkelt det är att göra transaktioner världen över eller köpa valutan som en investering.

Bitcoin skapades 2008. Sedan 2012 har det funnits svenska aktörer som erbjuder plattformar där man att köpa och sälja Bitcoins. Under 2013 växte populariteten och priset gick upp. Under 2017 kunde vi alla följa en historisk värdeuppgång i takt med att fler började att handla med Bitcoin. Nu har priset stabiliserats i takt med att fler har upptäckt valutan och använder den.

Kunskapen om vad BTC är har spritt sig i samhället. Fler och fler företag tar emot kryptovalutor som betalningsmedel, både online och offline. Dessutom byggs många nya tjänster ovanpå den så kallade blockkedjetekniken

I framtiden använder vi troligtvis blockkedjan på samma sätt som vi använder Internet och de flesta kommer antagligen inte ens att reflektera över hur det fungerar i bakgrunden.

Köpa Bitcoin: Instruktioner steg för steg

Men hur köper man Bitcoin? Det är enkelt att komma igång.

I denna artikel tar vi dig igenom allting steg för steg.

Om du ska handla Bitcoin är det viktigt att du gör det hos en välkänd aktör. Nedan går vi igenom hur du gör för att köpa Bitcoin snabbt och tryggt hos våra partners. På en handelsplats för Bitcoin kan du både köpa och sälja BTC.

BÄST I TEST

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

När du köper Bitcoin kan en avgift tillkomma för tjänsten som aktören tillhandahåller, precis som hos ett vanligt växlingskontor eller när du handlar med fonder och aktier. Denna avgift varierar beroende på aktör.

1. Öppna ett konto hos en av våra partners

Först registrerar du ett konto. Processen liknar den som när du öppnar ett bankkonto. Här fyller du i ett formulär med dina personuppgifter. Nu kan du logga in på ditt nya konto.

2. Validera dina Uppgifter (ID, Adress)

För att börja handla måste du verifiera din identitet och din adress, vanligtvis sker detta med BankID.

Ibland kan du behöva komplettera verifikationen genom att skicka in en kopia på en ID-handling. Beroende på vilken aktör du väljer kan detta bli aktuellt.

3. Sätt in Pengar

När du verifierat ditt konto behöver du föra över pengar till ditt konto för att komma igång och handla BTC för första gången.

För att förvara dina Bitcoin säkert behöver du en Bitcoin Wallet att skicka pengarna till. Läs mer om Bitcoin Wallet  längre ned i artikeln.

4. Köp Bitcoin med pengar

Det är enkelt att komma igång och handla BTC genom att växla in dina svenska kronor.

På handelsplatser för kryptovalutor finns det möjlighet att köpa BTC med dina pengar genom en banköverföring och i vissa fall med Swish och mobilt BankID. 

Om du vill köpa med Swish går transaktionen fort, men summan du kan köpa Bitcoin för är mer begränsad än med en banköverföring. Med banköverföring kan du köpa för en större summa på samma gång.

tre bitcoin mynt

Hur man köper Bitcoin med ett kreditkort

På flera handelsplatser för kryptovalutor kan du köpa Bitcoins genom att använda ditt kreditkort.

De flesta accepterar kreditkort såsom VISA och MasterCard. Gå in på våra partners sidor som vi länkar till längre upp för att ta reda på de tar emot kreditkort.

Hur man köper Bitcoin med banköverföring

Köp BTC snabbt och enkelt med banköverföring från ditt personliga bankkonto. Du för enkelt över pengar till en handelsplats för BTC – se vår lista med TOPP BTC-tjänster för att handla längre upp i denna artikel. Det tar oftast en arbetsdag innan pengarna är överförda.

I de fall som du behöver göra en SEPA-överföring  (Single Euro Payment System) tar det ungefär tre arbetsdagar för pengarna att vara framme. Se därför till att planera i god tid när du vill köpa BTC..

Köpa Bitcoin på en Bitcoin uttagsautomat

På vissa platser i världen finns det uttagsautomater för Bitcoin. Än så länge är det ganska ovanligt med dessa uttagsautomater, men efterfrågan ökar.

Du använder den som en vanlig uttagsautomat, förutom att du växlar in en traditionell valuta (till exempel svenska kronor) till Bitcoin. Sedan förs Bitcoin över till din digitala plånbok istället för att  du får ut kontanter.

Bitcoin uttagsautomat – Steg för steg-guide:

 • Använd ditt vanliga bankkort i automaten
 • Välj summa du vill köpa Bitcoin för.
 • Skriv in din plånboksadress eller scanna QR-koden som ofta följer med din digitala plånbok i mobilen
 • Godkänn överföringen
 • Klart!

Bitcoin Wallet: Hur håller jag mina Bitcoin säkra?

En Nyckel som sitter i ett nyckelhål

En Bitcoin Wallet förvarar säkert dina Bitcoin. En Bitcoin Wallet består av två delar:

 • Bitcoin-adress – Ditt kontonummer, hit skickar du dina pengar när du köpt BTC.
 • Privata nycklar – Ditt lösenord.

Bitcoin-adressen är en serie bokstäver och siffror, exempelvis: 3FkepCiXpSLqD8L79intRNXUbjRoH8sjYh. Denna del av din plånbok likställs med ditt kontonummer. Med bitcoinadressen kan andra skicka Bitcoin till dig.

 

De privata nycklarna jämförs med ett lösenord och är vägen in till dina Bitcoin. Dessa ska du förvara säkert och aldrig visa för någon.

Olika varianter av Bitcoin Wallets

Hörtlurar med plånbok

 • Webbplånböcker – En plånbok som du kommer åt via webben, och i de flesta fall via en applikation du kan ha på mobilen. 
 • Hårdvaruplånböcker – Dina privata nycklar är sparade offline på en separat, fysisk enhet.
 • Pappersplånböcker – Dina privata nycklar sparas på ett fysiskt, utskrivet papper.

 Vissa plattformar där du kan handla med Bitcoin tillhandahåller plånböcker, men det går lika bra att skicka dina pengar till en extern plånbok.

Det finns för- och nackdelar med olika Bitcoin Wallets. Vi rekommenderar starkt att du läser på om de olika plånboksvarianterna och skaffar en som passar dina behov. Vissa väljer att dela upp sina Bitcoin i olika plånböcker för att sprida risken. Vissa plånböcker kan hantera flera digitala valutor medan vissa är skapta för en specifik digital valuta.

Det finns tjänster som tillhandahåller plånböcker överlåter helt ansvaret till dig som användare. Det är säkrare mot intrång men om du tappar bort lösenordet (din privata nyckel) finns det ingen som kan återställa kontot.

Bitcoin kurs: Varför varierar BTC-Priset så mycket?

BTC Daytrading i Ett resturang

Bitcoins (BTC) pris är volatilt och varierar i värde över tid precis som alla andra valutor. På senaste tiden har vi kunnat se att till exempel oljepriserna också är mycket volatila.

Det är bland annat tillgång och efterfrågan på marknaden som skapar prisförändringarna. Andra saker som kan påverka värdet är nyheter och hur allmänheten agerar beroende på exempelvis en negativ nyhet om kryptovalutor. Världshändelser påverkar alla valutor och börsens upp- och nedgång.

De flesta är överens om att värdet på bitcoin kommer att stabiliseras med tiden i takt med att fler upptäcker och använder valutan, men det finns inga garantier.

Vi rekommenderar att du följer marknadsvärdet på Bitcoin och händelser i världen som kan komma att påverka värdet och agerar därefter.

Bitcoin Volym: hur många Bitcoin finns det?

Det kommer aldrig att finnas mer än 21 miljoner Bitcoin. Koden som reglerar BTC bestämmer detta. Mängden ökar i en bestämd takt tills att alla Bitcoin har skapats, vilket man beräknar ska ske cirka 2140.

BÄST I TEST

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

När alla Bitcoin har skapats kommer block fortfarande att skapas för att hantera de transaktioner som görs mellan användarna.

Korrelation med marknaden

Bitcoin innehar egenskaper som har skapat stor efterfrågan på just denna valuta. Det är en global, säker och transparent digital valuta som inte styrs av någon specifik entitet. Valutor är generellt centralt styrda av banker och stater medan BTC är decentraliserat med makten fördelad på användarna. Dessutom är tillgången begränsad vilket i sin tur har skapat ett högt värde precis som med guld.

I perioder har efterfrågan på BTC varit mycket hög vilket har påverkat och drivit upp priset. Intresset ökade och priset gick upp och skapade en slags spekulationsbubbla. Vad människor hoppas att BTC kan bli i framtiden påverkar också priset på samma sätt som att man värderar ett företags framtida potential.

Övriga skeenden i världen och på börsmarknaden kan också påverka Bitcoins pris. Ju fler personer som använder valutan eller tekniken bakom för att bygga tjänster ovanpå, desto mer tror man att priset kommer att stabiliseras.

jorden från space

Vanliga frågor och svar (FAQ)

📈 Hur bestäms priset på Bitcoin?

Priset regleras av marknaden – utbud och efterfrågan. På webbplatser där du handlar med bitcoin kan du hitta dagens aktuella pris för bitcoin. Senare i artikeln hittar du vår lista över handelsplatser för BTC. En hel BTC kostar mycket nuförtiden, men du kan välja att köpa en del av en bitcoin. BTC är delbar ner till 8 decimaler – den minsta enheten av BTC är 0,00000001 Bitcoin, en så kallad Satoshi.

💵 Bitcoin pris: Vad är priset på Bitcoin just nu?

Alla valutor varierar i pris varje dag och vi kan därför inte skriva ut ett exakt belopp. För att hitta det exakta priset rekommenderar vi att du besöker en av våra partnersidor som vi länkat till tidigare i den här artikeln. BTC-handelssajter tillhandahåller grafer som följer marknadspriset dag för dag.

🧾 Hur och när ska jag skatta på mina Bitcoin?

Enligt Skatteverket ska du deklarera BTC om du har: – sålt kryptovaluta – bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor – bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, ex USD – betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa) – lånat ut kryptovaluta – använt kryptovaluta som spelinsats. Skatteverkets webbplats har en bra guide för hur du ska deklarera Bitcoin och andra valutor.

📉 Vad är Bitcoin trading?

Trading innebär att du köper och säljer kryptovalutor på en krytobörs för att göra vinst. Det innebär att du försöker köpa valutan när den är lägre för att göra en vinst när den går upp. Vi rekommenderar att du gör research och följer marknaden noga innan du provar.

Om Rickard

Hejsan! Jag heter Rickard och jag tycker att det är jättebra att du besöker oss här på CryptoInvest.se. Du kan besöka länken nedanför så kommer du till min profil.

Rickard Fredriksson Grundare & CEO av cryptoinvest.se
Client Image

Prenumerera på nyhetsbrevet
SENASTE CRYPTO-NYHETER
 Få uppdateringar, senaste nytt samt nyttiga tips
PRENUMERERA GRATIS
close-link

Öppna ett konto hos eToro (Bäst i Test!)

eToro
✔️ En säker och reglerad tjänst
✔️ Köp, sälj och få hjälp dygnet runt
✔️ Möjlighet att skapa ett demokonto
✔️ Inga avgifter för dig som kund!      
Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.
close-link
Click Me