Hur och vart kan man köpa Bitcoin 2021?

Du kan köpa Bitcoin (BTC) pÄ olika sÀtt. Det vanligaste Àr att köpa Bitcoin pÄ en digital marknadsplats frÄn ett företag, pÄ en kryptobörs eller direkt frÄn en privatperson. Nedan finner du vÄr lista pÄ de bÀsta handelsplattformarna för att tryggt köpa och sÀlja Bitcoin i Sverige.

MĂ€klare

Omdöme

Kryptovalutor

Föredelar

Till MĂ€klaren

eToro
5/5

17+

 • BĂ€st Krypto MĂ€klare i Sverige

 • Handla riktiga kryptovalutor 24/7

 • LĂ€gst avgifter pĂ„ marknaden

 • Öppna konto pĂ„ 3 minuter

69% av CFD-konton i detaljhandeln förlorar pengar

Cryptoasset-investeringar Àr oreglerade i de flesta EU-lÀnder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

Coinmama
4.5/5

7+

 • Köp Bitcoin direkt

 • Betala med kredit- / betalkort

 • LĂ€tt att komma igĂ„ng

Trijo
4/5

3+

 • Enkel handelsplats i Sverige

 • Logga in med Mobilt BankID

 • Kom igĂ„ng snabbt

Coinbase
3.5/5

15+

 • Bra för nybörjare

 • VĂ€letablerat & pĂ„litligt
   

 • LĂ€tt att komma igĂ„ng

Avanza

3.5/5

?

 • PĂ„litlig nĂ€tmĂ€klare i Sverige

 • Handla pĂ„ ditt sparkonto

 • Deklaration sker automatiskt

Det finns flera svenska sidor dÀr du kan köpa Bitcoin. HÀr vÀxlar du in en traditionell valuta mot Bitcoin. PÄ dessa plattformar kan du bÄde köpa och sÀlja Bitcoin som du sedan förvarar i en digital plÄnbok.

Du kan köpa en hel Bitcoin eller en del av en Bitcoin, en sÄ kallad satoshi.

NÀstan alla som sÀljer Bitcoin krÀver en viss form av registrering. Precis som nÀr du öppnar ett bankkonto verifierar du din identitet med mobilt BankID eller genom att skicka ivÀg en kopia pÄ en ID-handling.

Vad Àr Bitcoin egentligen?

Bitcoin (BTC) Ă€r en digital tillgĂ„ng – en sĂ„ kallad kryptovaluta, som fungerar över hela vĂ€rlden utan mellanhĂ€nder. Det Ă€r en sĂ€ker metod för att snabbt överföra vĂ€rde över nĂ€tet utan inblandning av en tredje part (t.ex. en bank).

en kvinna som hÄller upp en bitcoin

Det finns mÄnga olika kryptovalutor. BTC Àr den första och mest vÀlkÀnda kryptovalutan och brukar jÀmföras med guld. Precis som guld Àr tillgÄngen begrÀnsad.  Det finns ett maxtak pÄ det antal som gÄr att skapa, totalt 21 miljoner. I teorin innebÀr det att denna valuta inte kan drabbas av inflation, eftersom att det finns en begrÀnsad mÀngd. Det Àr detta som lockar mÄnga till Bitcoin.

Bitcoin styrs inte av en stat eller bank. Kursen och vÀrdet styrs istÀllet helt av marknaden med tillgÄng och efterfrÄgan vilket alla andra statliga valutor ocksÄ pÄverkas av. 

Bitcoin Àr ett peer-to-peer betalningssystem som baseras pÄ blockkedjan. Betalningar kan skickas mellan anvÀndare utan att blanda in en tredje part dÀr pengarna mellanlandar. Bitcoins system Àr uppbyggt av en offentlig, distribuerad databas (blockkedjan) som lagrar alla transaktioner. Traditionella, statliga valutor har istÀllet en central funktion för detta. 

Systemet Ă€r byggt sĂ„ att Bitcoin inte gĂ„r att kopiera, nĂ„got som andra digitala tillgĂ„ngar annars har problem med. Förenklat innebĂ€r blockkedjans teknik att varje transaktion som görs kontrolleras och godkĂ€nns av systemet innan ett block skapas och transaktionen skickas vidare. Detta godkĂ€nnande görs av “miners” som lĂ„nar ut sin datorkraft till BitcoinnĂ€tverket. Miners som hjĂ€lper till att skapa nya block i blockkedjan fĂ„r ut en belöning i form av Bitcoins.

Utöver att anvÀnda Bitcoin som betalsystem sÄ investerar mÄnga i Bitcoin pÄ grund av vad de hoppas att tekniken kan bidra med att skapa i framtiden. Möjligheterna Àr mÄnga för vilka tjÀnster som gÄr att bygga ovanpÄ Bitcoin och det Àr mÄnga som jobbar pÄ detta just nu.

Fördelar med BTC

Fördelarna Àr mÄnga, men frÀmst kan vi nÀmna fyra starka punkter:

 • Oberoende – Bitcoin Ă€r fristĂ„ende och sjĂ€lvstĂ€ndigt – traditionella valutor kontrolleras av en bank eller stat.
 • Globalt – Bitcoin fungerar över hela vĂ€rlden och styrs inte av vem du Ă€r eller var du har ditt medborgarskap. Bitcoin kan skickas snabbt och billigt, nĂ€r som helst och till vem som helst.
 • Transparent – Varje transaktion sparas offentligt i en gemensam loggbok som alla kan lĂ€sa. Pengarna gĂ„r inte att stjĂ€la pĂ„ vĂ€gen, det gĂ„r inte att hacka blockkedjan och en stat kan inte plötsligt trycka mer pengar och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt orsaka inflation.
 • Anonymt – Varje transaktion av Bitcoin sparas i en öppen loggbok som Ă€r kopplad till en bitcoinadress. DĂ€remot vet nĂ€tverket inte vem som innehar bitcoinadressen.

Är Bitcoin ens populĂ€rt i Sverige?

Populariteten i Sverige vÀxer. Fler och fler fÄr upp ögonen för valutan och hur enkelt det Àr att göra transaktioner vÀrlden över eller köpa valutan som en investering.

Bitcoin skapades 2008. Sedan 2012 har det funnits svenska aktörer som erbjuder plattformar dÀr man att köpa och sÀlja Bitcoins. Under 2013 vÀxte populariteten och priset gick upp. Under 2017 kunde vi alla följa en historisk vÀrdeuppgÄng i takt med att fler började att handla med Bitcoin. Nu har priset stabiliserats i takt med att fler har upptÀckt valutan och anvÀnder den.

Kunskapen om vad BTC Àr har spritt sig i samhÀllet. Fler och fler företag tar emot kryptovalutor som betalningsmedel, bÄde online och offline. Dessutom byggs mÄnga nya tjÀnster ovanpÄ den sÄ kallade blockkedjetekniken. 

I framtiden anvÀnder vi troligtvis blockkedjan pÄ samma sÀtt som vi anvÀnder Internet och de flesta kommer antagligen inte ens att reflektera över hur det fungerar i bakgrunden.

Köpa Bitcoin: Instruktioner steg för steg

Men hur köper man Bitcoin? Det Àr enkelt att komma igÄng.

I denna artikel tar vi dig igenom allting steg för steg.

Om du ska handla Bitcoin Àr det viktigt att du gör det hos en vÀlkÀnd aktör. Nedan gÄr vi igenom hur du gör för att köpa Bitcoin snabbt och tryggt hos vÄra partners. PÄ en handelsplats för Bitcoin kan du bÄde köpa och sÀlja BTC.

icon Se Erbjudande icon Se Erbjudande

67% av detaljhandelns investerarkonton förlorar pengar nÀr de handlar med CFD: er med denna leverantör. Du bör övervÀga om du har rÄd att ta den stora risken att förlora dina pengar.

Cryptoasset-investeringar Àr oreglerade i de flesta EU-lÀnder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

ALLMÄNT BETYG

NÀr du köper Bitcoin kan en avgift tillkomma för tjÀnsten som aktören tillhandahÄller, precis som hos ett vanligt vÀxlingskontor eller nÀr du handlar med fonder och aktier. Denna avgift varierar beroende pÄ aktör.

1. Öppna ett konto hos en av vĂ„ra partners

Först registrerar du ett konto. Processen liknar den som nÀr du öppnar ett bankkonto. HÀr fyller du i ett formulÀr med dina personuppgifter. Nu kan du logga in pÄ ditt nya konto.

2. Validera dina Uppgifter (ID, Adress)

För att börja handla mÄste du verifiera din identitet och din adress, vanligtvis sker detta med BankID.

Ibland kan du behöva komplettera verifikationen genom att skicka in en kopia pÄ en ID-handling. Beroende pÄ vilken aktör du vÀljer kan detta bli aktuellt.

3. SĂ€tt in Pengar

NÀr du verifierat ditt konto behöver du föra över pengar till ditt konto för att komma igÄng och handla BTC för första gÄngen.

För att förvara dina Bitcoin sÀkert behöver du en Bitcoin Wallet att skicka pengarna till. LÀs mer om Bitcoin Wallet  lÀngre ned i artikeln.

4. Köp Bitcoin med pengar

Det Àr enkelt att komma igÄng och handla BTC genom att vÀxla in dina svenska kronor.

PÄ handelsplatser för kryptovalutor finns det möjlighet att köpa BTC med dina pengar genom en banköverföring och i vissa fall med Swish och mobilt BankID. 

Om du vill köpa med Swish gÄr transaktionen fort, men summan du kan köpa Bitcoin för Àr mer begrÀnsad Àn med en banköverföring. Med banköverföring kan du köpa för en större summa pÄ samma gÄng.

tre bitcoin mynt

Hur man köper Bitcoin med ett kreditkort

PÄ flera handelsplatser för kryptovalutor kan du köpa Bitcoins genom att anvÀnda ditt kreditkort.

De flesta accepterar kreditkort sÄsom VISA och MasterCard. GÄ in pÄ vÄra partners sidor som vi lÀnkar till lÀngre upp för att ta reda pÄ de tar emot kreditkort.

Hur man köper Bitcoin med banköverföring

Köp BTC snabbt och enkelt med banköverföring frĂ„n ditt personliga bankkonto. Du för enkelt över pengar till en handelsplats för BTC – se vĂ„r lista med TOPP BTC-tjĂ€nster för att handla lĂ€ngre upp i denna artikel. Det tar oftast en arbetsdag innan pengarna Ă€r överförda.

I de fall som du behöver göra en SEPA-överföring  (Single Euro Payment System) tar det ungefÀr tre arbetsdagar för pengarna att vara framme. Se dÀrför till att planera i god tid nÀr du vill köpa BTC..

Köpa Bitcoin pÄ en Bitcoin uttagsautomat

PĂ„ vissa platser i vĂ€rlden finns det uttagsautomater för Bitcoin. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det ganska ovanligt med dessa uttagsautomater, men efterfrĂ„gan ökar.

Du anvÀnder den som en vanlig uttagsautomat, förutom att du vÀxlar in en traditionell valuta (till exempel svenska kronor) till Bitcoin. Sedan förs Bitcoin över till din digitala plÄnbok istÀllet för att  du fÄr ut kontanter.

Bitcoin uttagsautomat – Steg för steg-guide:

 • AnvĂ€nd ditt vanliga bankkort i automaten
 • VĂ€lj summa du vill köpa Bitcoin för.
 • Skriv in din plĂ„nboksadress eller scanna QR-koden som ofta följer med din digitala plĂ„nbok i mobilen
 • GodkĂ€nn överföringen
 • Klart!

Bitcoin Wallet: Hur hÄller jag mina Bitcoin sÀkra?

En Nyckel som sitter i ett nyckelhÄl

En Bitcoin Wallet förvarar sÀkert dina Bitcoin. En Bitcoin Wallet bestÄr av tvÄ delar:

 • Bitcoin-adress – Ditt kontonummer, hit skickar du dina pengar nĂ€r du köpt BTC.
 • Privata nycklar – Ditt lösenord.

Bitcoin-adressen Àr en serie bokstÀver och siffror, exempelvis: 3FkepCiXpSLqD8L79intRNXUbjRoH8sjYh. Denna del av din plÄnbok likstÀlls med ditt kontonummer. Med bitcoinadressen kan andra skicka Bitcoin till dig.

De privata nycklarna jÀmförs med ett lösenord och Àr vÀgen in till dina Bitcoin. Dessa ska du förvara sÀkert och aldrig visa för nÄgon.

Olika varianter av Bitcoin Wallets

Hörtlurar med plÄnbok

 • WebbplĂ„nböcker – En plĂ„nbok som du kommer Ă„t via webben, och i de flesta fall via en applikation du kan ha pĂ„ mobilen. 
 • HĂ„rdvaruplĂ„nböcker – Dina privata nycklar Ă€r sparade offline pĂ„ en separat, fysisk enhet.
 • PappersplĂ„nböcker – Dina privata nycklar sparas pĂ„ ett fysiskt, utskrivet papper.

 Vissa plattformar dÀr du kan handla med Bitcoin tillhandahÄller plÄnböcker, men det gÄr lika bra att skicka dina pengar till en extern plÄnbok.

Det finns för- och nackdelar med olika Bitcoin Wallets. Vi rekommenderar starkt att du lÀser pÄ om de olika plÄnboksvarianterna och skaffar en som passar dina behov. Vissa vÀljer att dela upp sina Bitcoin i olika plÄnböcker för att sprida risken. Vissa plÄnböcker kan hantera flera digitala valutor medan vissa Àr skapta för en specifik digital valuta.

Det finns tjÀnster som tillhandahÄller plÄnböcker överlÄter helt ansvaret till dig som anvÀndare. Det Àr sÀkrare mot intrÄng men om du tappar bort lösenordet (din privata nyckel) finns det ingen som kan ÄterstÀlla kontot.

Bitcoin kurs: Varför varierar BTC-Priset sÄ mycket?

BTC Daytrading i Ett resturang

Bitcoins (BTC) pris Àr volatilt och varierar i vÀrde över tid precis som alla andra valutor. PÄ senaste tiden har vi kunnat se att till exempel oljepriserna ocksÄ Àr mycket volatila.

Det Àr bland annat tillgÄng och efterfrÄgan pÄ marknaden som skapar prisförÀndringarna. Andra saker som kan pÄverka vÀrdet Àr nyheter och hur allmÀnheten agerar beroende pÄ exempelvis en negativ nyhet om kryptovalutor. VÀrldshÀndelser pÄverkar alla valutor och börsens upp- och nedgÄng.

De flesta Àr överens om att vÀrdet pÄ bitcoin kommer att stabiliseras med tiden i takt med att fler upptÀcker och anvÀnder valutan, men det finns inga garantier.

Vi rekommenderar att du följer marknadsvÀrdet pÄ Bitcoin och hÀndelser i vÀrlden som kan komma att pÄverka vÀrdet och agerar dÀrefter.

Bitcoin Volym: hur mÄnga Bitcoin finns det?

Det kommer aldrig att finnas mer Àn 21 miljoner Bitcoin. Koden som reglerar BTC bestÀmmer detta. MÀngden ökar i en bestÀmd takt tills att alla Bitcoin har skapats, vilket man berÀknar ska ske cirka 2140.

icon Se Erbjudande icon Se Erbjudande

67% av detaljhandelns investerarkonton förlorar pengar nÀr de handlar med CFD: er med denna leverantör. Du bör övervÀga om du har rÄd att ta den stora risken att förlora dina pengar.

Cryptoasset-investeringar Àr oreglerade i de flesta EU-lÀnder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.

ALLMÄNT BETYG

NÀr alla Bitcoin har skapats kommer block fortfarande att skapas för att hantera de transaktioner som görs mellan anvÀndarna.

Korrelation med marknaden

Bitcoin innehar egenskaper som har skapat stor efterfrÄgan pÄ just denna valuta. Det Àr en global, sÀker och transparent digital valuta som inte styrs av nÄgon specifik entitet. Valutor Àr generellt centralt styrda av banker och stater medan BTC Àr decentraliserat med makten fördelad pÄ anvÀndarna. Dessutom Àr tillgÄngen begrÀnsad vilket i sin tur har skapat ett högt vÀrde precis som med guld.

I perioder har efterfrÄgan pÄ BTC varit mycket hög vilket har pÄverkat och drivit upp priset. Intresset ökade och priset gick upp och skapade en slags spekulationsbubbla. Vad mÀnniskor hoppas att BTC kan bli i framtiden pÄverkar ocksÄ priset pÄ samma sÀtt som att man vÀrderar ett företags framtida potential.

Övriga skeenden i vĂ€rlden och pĂ„ börsmarknaden kan ocksĂ„ pĂ„verka Bitcoins pris. Ju fler personer som anvĂ€nder valutan eller tekniken bakom för att bygga tjĂ€nster ovanpĂ„, desto mer tror man att priset kommer att stabiliseras.

jorden frÄn space

Vanliga frÄgor och svar (FAQ)

Priset regleras av marknaden – tillgĂ„ng och efterfrĂ„gan. PĂ„ sidor dĂ€r du handlar bitcoin kan du hitta dagens aktuella pris för bitcoin. LĂ€ngre upp i artikeln hittar du vĂ„r lista pĂ„ handelsplatser för BTC.

En hel BTC kostar en hel del nu för tiden, men du kan vĂ€lja att köpa en del av en Bitcoin. BTC Ă€r delbart ner till 8 decimaler – den minsta enheten av BTC Ă€r 0,00000001 Bitcoin, en sĂ„ kallad Satoshi.

Alla valutor varierar i pris varje dag och vi kan dÀrför inte skriva ut en exakt summa.

För att hitta exakt pris rekommenderar vi dig att gÄ in pÄ en av vÄra partner-sidor som vi lÀnkar till högre upp i artikeln. Handelsplatser för BTC tillhandahÄller grafer som följer marknadspriset dag för dag.

Enligt Skatteverket ska du deklarera BTC om du har:

– sĂ„lt kryptovaluta
– bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
– bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, ex USD
– betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjĂ€nst (till exempel en taxiresa)
– lĂ„nat ut kryptovaluta
– anvĂ€nt kryptovaluta som spelinsats.

Skatteverkets webbplats har en bra guide för hur du ska deklarera Bitcoin och andra valutor.

Trading innebÀr att du köper och sÀljer kryptovalutor pÄ en krytobörs för att göra vinst. Det innebÀr att du försöker köpa valutan nÀr den Àr lÀgre för att göra en vinst nÀr den gÄr upp. Vi rekommenderar att du gör research och följer marknaden noga innan du provar.

Öppna ett konto hos eToro (BĂ€st i Test!)

Cryptoasset-investeringar Àr oreglerade i de flesta EU-lÀnder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.
→ Öppna Konto