Köpa Aktier: Hur kan jag investera i aktier och vilka är bra för nybörjare?

Att investera i aktier lovar för närvarande högre avkastning än någon annan form av investering. Vi visar dig hur du köper aktier, vilka aktier som är rätt för nybörjare och hur du bäst investerar dina pengar.

Hur kan jag köpa aktier?Grundkravet för att komma in på aktiemarknaden är en aktieportfölj. Det fungerar som ett slags kontrollkonto där du inte förvarar pengar utan värdepapper, dvs. aktier . Du kan använda denna förvaring för att köpa och sälja aktier, inklusive online. För att göra detta, ge aktieägaren som du har värdepapperskontot motsvarande order.

BÄST I TEST: eToro ➔ Aktier & Mer!

– Mer än 52 Valutor

– Bäst i Test (2021)

– Öppna konto på 5 minuter

– Lägst Avgifter på Marknaden

Öppna Konto

Investera i aktier steg för steg

Du köper alltid värdepapper – oavsett om det är enskilda aktier, aktiefonder eller ETF: er på samma sätt. I det följande förklarar vi proceduren steg för steg.

1. Öppna en aktieportfölj!


Du kan ställa in aktieportföljen med en filialbank, en direktbank eller en specialiserad online-mäklare. Filialbanker visar sig vara dyrare än genomsnittet eftersom de ofta tar ut administrationsavgifter. Sådana avgifter minskar avkastningen.

För att komma igång med aktiehandel ska du först jämföra flera leverantörer av värdepapperskonton och använda vår jämförelse av värdepapperskonton . Du kan också använda jämförelsen för att ansöka om att insättningen öppnas direkt. Kraven är låga. Du måste bara

 • vara myndig och
 • ha ett referenskonto (girobank).
 • 2. Hitta den säkerhet du vill ha
 • 3. Välj den handelsplats där du vill verka
 • 4. Hitta leverantören med det lägsta priset
 • 5. Ställ in en gräns (valfritt)

Vill du handla aktier eller CFD, eller kanske göra Forex Trading och letar fortfarande efter rätt leverantör av värdepapperskonton? Läs eToro recensionen!

Vilka är kostnaderna för att investera i aktier?

Att handla med aktier kostar pengar innan det kommer tillbaka. Du måste förvänta dig följande kostnader:

 • Förvaringskontots avgifter: Ett aktiekonto kan kosta basavgifter som ett bytes konto, även om du inte handlar med värdepapper alls. Det är särskilt dyrt med filialbanker, som ofta också tar ut administrationsavgifter. Sådana avgifter minskar avkastningen!
 • Transaktionskostnader: Varje gång du köper och säljer aktier medför du orderavgifter – separat för varje order, inte för hela ordern. Transaktionskostnaderna består vanligtvis av en basavgift per order och en viss procentsats av ordervolymen. I vissa fall finns det också en bytesavgift, som, beroende på bytet, är mellan 1 och 3 €.
 • Möjliga tilläggskostnader: Vissa mäklare tar ut extra avgifter, till exempel partiella genomförandekostnader om en order endast kan utföras i två transaktioner eller avgifter för mottagande av utländsk utdelning. Telefonbeställningsavgifter eller extra kostnader för att ändra gränser är inte heller ovanliga.

Tips: Din förvaringsleverantör är skyldig att specificera alla kostnader i samband med köp av ett värdepapper, dess årliga innehavstid och en eventuell försäljning. Du hittar denna kostnadsredovisning strax innan du slutför din beställning i en separat länk. Genom att kontrollera dessa kostnader igen kan du äntligen vara säker på att du inte av misstag har valt en leverantör som är för dyr!

Vilken investeringsstrategi med aktier passar mig?

Innan du börjar handla med aktier bör du fråga dig själv om dina personliga mål: Vill du göra snabba vinster genom att köpa aktier? Eller letar du efter en lång till medellång sikt för att bygga upp tillgångar eller för pension ? Är du redo att ta stora risker för hög avkastning? Eller är säkerhet viktigare för dig? Och: vilken investeringshorisont förväntar du dig, hur länge kan du binda dina pengar?

Beroende på situationen finns det olika investeringsstrategier som du kan använda för att bygga din portfölj, där aktier ibland spelar en större, ibland en mindre roll:

 • Konservativ strategi: Om du främst handlar om säkerhet kan du bygga upp din investeringsportfölj till 75% med fasta inlåning och dagslån och 25% med aktier.
 • Balanserad strategi: Om du är orolig för säkerhet, men också för avkastning, kan du utrusta din portfölj med 50% aktier och 50% med fasta inlåning och pengar över natten.
 • Dynamisk strategi: Om du är lite modigare och klarar av ekonomiska förluster kan din portfölj bestå av 75% eller fler aktier.

Tips: Aktiehandel kräver mycket träning för nybörjare. Vi avråder därför att investera för mycket på aktiemarknaden utan förkunskaper. Bättre att investera mindre på lång sikt. På detta sätt kan du kompensera för eventuella prisförluster under tiden.

Att köpa aktier – hur hittar jag rätt värdepapper för mig?

Depån är öppen, nu är det en fråga om vilka aktier man ska köpa. Bra lager är de som du kan köpa billigt och sedan sälja till ett högre pris efter en optimal prisutveckling. Svårigheten är att prisutvecklingen är mycket svår att förutsäga. Många oförutsägbara faktorer spelar en roll, entreprenörskap, makroekonomisk, politisk och psykologisk. Även aktiemarknadsexperter har regelbundet fel i sina förutsägelser om vilka aktier du ska köpa nu. För att framgångsrikt kunna värdera aktier behöver du en känsla för marknader och ekonomiska sammanhang samt lite tur.

Ändå har vi några tips åt dig nedan om hur du kan fortsätta investera i rätt aktier.

 • Satsa inte på den snabbaste hästen: Det är inte en bra idé att bara investera i aktier som redan är mycket höga eftersom dessa aktier också är dyra. Priset sjunker ofta efteråt. Då gjorde du en förlust.
 • Intern forskning: Om du vill analysera aktier på eget initiativ bör du undersöka så mycket som möjligt om företaget (t.ex. årsredovisningar) och respektive bransch (trender, innovationer, facktidningar). Håll dig uppdaterad med ränte- och valutautvecklingen, oljepriset och politiska händelser i regionen.
 • Bedömningar av yrkesverksamma: Lita inte blindt på så kallade aktieexperter, men håll dig uppdaterad om experternas aktierekommendationer via finansportaler, nyhetsbrev om ämnet, börssidor i dagstidningar och specialiserade YouTube- eller TV-program.
 • Undervärderade aktier : Analytiker letar specifikt efter aktier vars potential de uppskattar är högre än det aktuella priset återspeglar. Det finns några nyckeltal för detta, som matematiskt är ganska komplicerade att använda. Du kan läsa mer om dessa förhållanden i vår artikel Aktier .

Vilka aktier är bra aktier för nybörjare att investera?

Även i börshandeln är alla början svåra. Du kan dock göra det lättare för dig själv genom att främst köpa aktier som är lämpliga för nybörjare. Det finns tre sätt att göra detta:

 • investeringen i lättillgängliga DAX-aktier
 • i en aktiefond eller
 • till ett passivt aktieindex, en så kallad ETF .

Vi förklarar skillnaderna nedan.

Investera i DAX 30-aktier

Bra lager för nybörjare är de 30 största tyska börsnoterade företagen. Dessa är så kallade ”blue chip” -aktier. Det här är andelarna i solida, ekonomiskt stabila, ledande börsbolag som beskrivs på engelska som för stora för att misslyckas – dvs. för stora och viktiga för att misslyckas helt.

DAX-aktier har också fördelen för nybörjare att de i grunden är bekanta med den tyska marknaden, läget i den tyska ekonomin och den aktuella politiska utvecklingen. I princip kan du dock också köpa “blue chip” -aktier från andra länder, såsom USA.

Köp till en aktiv aktiefond

Om du inte litar på dig själv att handla aktier med enskilda aktier har du möjlighet att placera dina pengar i en fond och låta en fondförvaltare förvalta dem åt dig.

En fond är en samling aktier från olika företag från olika branscher. Detta sprider risken för en total förlust eftersom du alltid har flera äpplen i korgen. Med en aktiv aktiefond köper du in i en fondförvaltares fond som ser till att du vid slutet av handelsdagen har gjort en bättre affär än genomsnittet av aktierna på aktiemarknaden. Men dess tjänster är inte gratis. Du bör noga överväga om den här modellen är värdefull för dig efter alla extra kostnader.

Investera i en passiv indexfond (ETF)

I “Exchange Tradet Funds” (ETF) -modellen köper du en samling aktier från ett fondbolag som replikerar ett aktieindex som DAX, därav indexfonder. Aktierna i de trettio starkaste tyska DAX-företagen finns sedan i din portfölj. Din avkastning utvecklas parallellt med DAX, överstiger inte den, men faller inte heller under den. Sådana ETF: er kallas passiva fonder eftersom de låter portföljen vara vilande på lång sikt och inte aktivt förvaltar den.

Du hittar de nuvarande bästa indexfonderna i vår ETF-jämförelse .

Vilken roll spelar timing i aktiehandel?

När det gäller att köpa och sälja aktier kan mycket bero på när du slår till. Ett lager som är billigt idag kan generera höga vinster i övermorgon. När du vill sälja aktier handlar det om när priset når sin topp. De som säljer för tidigt ger avkastning. Vem säljer för sent också.

Tyvärr kan ingen förutsäga när den bästa tiden kommer. Aktiemarknadsspekulanter gör det till ett yrke. Men också de misslyckas dramatiskt om och om igen. För många okända variabler är inblandade. Det är relativt lättare att berätta när fel tid har kommit för att köpa eller sälja aktier. Faktiskt:

 • Köp aldrig på en tjurmarknad, det vill säga när ett aktiekurs bara har fortsatt att stiga till svimlande höjder under lång tid. Eftersom varje tjurmarknad vanligtvis följs av en björnmarknad, faller ett pris. Skriv sedan förlust.
 • Sälj aldrig på en björnmarknad. Även om du har betalat mer för aktien än du får nu skriver du en förlust. Vänta därför och se om aktiekursen sjunker!

Tips: Att välja rätt tid behöver inte spela en viktig roll för dig som nybörjare. Vi råder dig att investera i aktier på lång sikt. Om du investerar dina pengar i aktier under en period av 5 till 30 år spelar köp- och försäljningstiden bara en roll när insättningen är fylld och när den stängs. Resten är tålamod.

Hur många aktier ska jag köpa?

Hur många aktier du ska köpa för att komma igång beror på din budget först. Om du börjar med 5 000 euro ska du inte fördela denna ganska lilla budget på flera dussin företag. Du bör dock inte bara välja 1 eller 2 aktier utan sprida risken för förlust över flera axlar genom en bredare lista.

En solid start skulle vara 5-7 titlar från olika branscher. Ett hanterbart antal som gör att du kan hålla ett öga på utvecklingen för de enskilda företagen.

Alternativt kan du köpa en indexfond (ETF) . Det betyder att du kan satsa på hela aktiemarknaden och ha tillräcklig riskdiversifiering.

Fondförvaltare, analytiker, professionella handlare – vilka experter är de rätta kontakterna i aktiehandel?

Inom aktiehandel erbjuder många experter tjänster för att optimera din portfölj. Vi förklarar vem som gör vad och hur proffsen skiljer sig åt:

 • Fondförvaltare: Du kan köpa in en fondförvaltares fond. Han kommer att försöka för dig att handla aktierna i fonden på börsen på ett sådant sätt att avkastningen är högre än marknadsutvecklingen. Varning: studier visar att över 80% av aktivt förvaltade aktiefonder misslyckas med att uppnå detta mål. En anledning är de höga kostnaderna för denna tjänst, vilket minskar avkastningen på investeringen.
 • Analytiker: De observerar marknader, sektorer och företag och försöker förutsäga prisutvecklingen på aktier med olika analysinstrument. Som aktiemarknadsexperter förmedlar de ofta sin kunskap i media. Även här rekommenderas försiktighet: Tidigare hade analytiker fel i många fall.
 • Professionella handlare: Handlare är initialt personer som aktivt handlar på börsen. Till skillnad från investerare som vill investera långsiktigt handlar handlare med att spekulera, för kortsiktiga vinster genom prisförändringar och snabbt köp och försäljning av värdepapper. En professionell näringsidkare gör detta mot en avgift för banker, fonder, försäkringsbolag, företag eller privatpersoner.

Som du kan se finns det många på aktiemarknaden som lovar dig vinst. Du kan bara spela det säkert genom att lära dig nödvändig kunskap och minska din risk med rätt investeringsstrategi.

Att köpa aktier för nybörjare: 6 tips för att göra din investering till en framgång

 1. Börja med en strategi: ett välplanerat tillvägagångssätt är allt-och-slut-allt. För nybörjare är den långsiktiga investeringsstrategin som kompenserar för fluktuationer i aktiens pris över perioder på 5 till 20 år bäst. Dessutom investerar du inte alla dina pengar i aktier, utan delar upp dig med obligationer och pengar över natten.
 2. Investera bara “kvarvarande” pengar: de pengar du investerar i aktier får inte förstöra dig om du förlorar dem. Du borde inte behöva det på minst fem år. Därför….
 3. Först boet ägg, sedan aktiemarknaden: I en nödsituation, sätt tillbaka tre månadslöner till ett dagligt konton eller ett fast insättningskonto. Du bör bara investera i aktier när denna position är på plats.
 4. Börja i det lilla: Gör inte misstaget att förlita dig på förmodade ”insidertips” redan från början och / eller köpa för många aktier. Ta det långsamt och gör dina egna upplevelser. 5 – 7 aktier i portföljen räcker.
 5. Diversifiera: Sprid den givna risken för förlust över flera axlar. Investera inte alla dina pengar i en enda titel, utan snarare i flera från olika företag och branscher.
 6. Handla inte för mycket: ju mer du arbetar på din portfölj, desto högre transaktionskostnader. Det är känt att den amerikanska miljardären Warren Buffet bara berör sin portfölj en gång om året!
BÄST I TEST: eToro ➔ Aktier & Mer!

– Mer än 52 Valutor

– Bäst i Test (2021)

– Öppna konto på 5 minuter

– Lägst Avgifter på Marknaden

Öppna Konto

Prenumerera på nyhetsbrevet
SENASTE CRYPTO-NYHETER
 Få uppdateringar, senaste nytt samt nyttiga tips
PRENUMERERA GRATIS
close-link

Öppna ett konto hos eToro (Bäst i Test!)

eToro
✔️ En säker och reglerad tjänst
✔️ Köp, sälj och få hjälp dygnet runt
✔️ Möjlighet att skapa ett demokonto
✔️ Inga avgifter för dig som kund!      
Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.
close-link
Click Me