Köpa ETF: Vanliga frågor

Att köpa en ETF är inte svårt. Allt du behöver är en insättning – helst en gratis hos en bank med attraktiva ETF-villkor. Vi svarar på vad du bör vara uppmärksam på i de vanliga frågorna om ETF-köp.

Var kan jag köpa börshandlade fonder?

Börshandlade fonder (ETF) handlas på börsen som aktier. De köps och säljs som en andel. Detta gör att du kan köpa ETF var du än kan handla aktier. De flesta investerare använder en billig online-mäklare eller en traditionell bank. Fondrabatter utvidgar också alltmer sitt sortiment till att omfatta ETF. Dessa erbjuder dock inte börshandel.

Hur kan jag köpa en ETF?

För att köpa behöver du en insättning hos en online-mäklare eller en bank. För att beställa en viss ETF måste du veta namnet och dess säkerhetsidentifiering (WKN eller ISIN för kort) och bestämma hur många aktier du vill köpa. Hela köpprocessen tar bara några sekunder och kan nu genomföras bekvämt online. För mer information om den exakta köpprocessen, se vår artikel om ETF-köp .

Hur mycket kostar det att köpa en ETF?

Kostnaden för att köpa en ETF beror på online-mäklarens prissättningsmodell. Standardavgifterna är vanligtvis fem till tio euro plus en avgift på 0,25 procent beroende på handelsbeloppet. Avgiften per köp är vanligtvis begränsad till ett maximalt belopp. Särskilt attraktivt är fasta avgiftserbjudanden från rabattmäklare som onvista , eller specialerbjudanden , där volymbaserad avgift eller helt eliminerar hela avgifterna. Vår online-mäklarjämförelse ger en bra översikt över de olika avgiftsmodellerna .

Hur säljer jag en ETF?

Du kan sälja via banken eller online-mäklaren från vilken du köpte ETF och för närvarande hålla den i din portfölj. Försäljning kan också ske på börsen.

Kan jag köpa en ETF direkt från ETF-leverantören?

Till skillnad från fonder är det inte möjligt med ETF att köpa dem direkt från ETF-leverantören (även känd som emittenten). Det är inte möjligt med lager heller. Avgifterna i ETF-handel  är så låga att det är ett litet pris att betala för ETF: s flexibilitet och likviditet .

Finns det en bud-ask-spread för ETF: er?

ETF: er kostar lite mer att köpa än att sälja. Denna skillnad kallas ”spread” eller ”bid-ask spread”. Dessa handelskostnader innebär att ETF har lägre interna transaktionskostnader jämfört med traditionella fonder, eftersom varje investerare betalar för sitt eget köp och försäljning. Däremot måste en traditionell fondförvaltare sälja aktier för att ha tillräckligt med kontanter för att lösa in aktier.

Finns det en likvid marknad för ETF: er?

ETF: er från stora emittenter som investerar på stora marknader är mycket likvida och lätta att handla. Vissa tillväxtmarknadsfonder eller nischmarknadsfonder tenderar att vara mindre likvida. Detta återspeglas i en större bud-ask-spread. Så ta en titt på spridningen innan du köper.

Finns det några extra avgifter jag borde vara medveten om?

Som alla fonder tar ETF: er en årlig avgift, kallad “Total Expense Ratio” (TER), som dras av från ETF: s avkastning . Den årliga avgiften är mycket låg. Dessutom är det möjligt att andra avgifter, till exempel en insättningsavgift i din bank, tillkommer. De flesta online-mäklare avstår nuförtiden helt från insättningsavgiften och erbjuder dig insättningen gratis. Det är därför värt att jämföra erbjudandena här. Tänk på att den faktiska kostnaden för en ETF kan skilja sig från den totala kostnadskvoten .

 
ETF-kostnadskalkylator

Beräkna själv hur mycket du kan spara genom att använda börshandlade fonder (ETF).
Beräkna nu

När är bästa tiden att köpa mina ETF: er?

Eftersom ETF: er handlas på börsen som aktier bör du också beställa under normala öppettider för börsen. På XETRA är detta från 9 till 17.30 Stuttgartsbörsen erbjuder till och med ETF-handel från 8 till 22. Förutom börsens öppettider för din handelsplats, bestämmer handelstimmarna för hemmamarknaderna för de underliggande värdepappren likviditeten och därmed spridningen av en ETF. Till exempel är en amerikansk ETF mer likvid på sen eftermiddag när de amerikanska börserna är öppna, medan en asiatisk ETF är tidigt på morgonen.

en man som kollar igenom en kryptobörs

Kan jag köpa med gränsorder?

Ja, de flesta online-mäklare stöder denna funktion när de köper på börsen.

Kan jag köpa vilken ETF jag vill ha?

De flesta ETF: er handlas fritt. Vissa ETF anses vara mer komplexa investeringar och är därför endast lämpliga för erfarna investerare. ETF: er från USA kan inte handlas för tyska privata investerare. Du bör fokusera på produkter från Europa. De flesta produkterna utfärdas i Luxemburg eller Irland. På justETF hittar du bara ETF: er emitterade i Europa.

Kan jag komma ut när som helst om jag har en ETF i min portfölj?

Eftersom ETF: er kontinuerligt handlas på börsen kan du också sälja en ETF när som helst. Så det finns ingen minsta innehavstid. Kolla in vår artikel i Academy för att lära dig mer om hur ETF-handel fungerar .

Hur fungerar ETF-handel?

Läs mer om grunderna och specifikationerna för ETF-handel.
Mer om ETF-handel

Hur vet jag vilken ETF jag ska köpa?

I vår ETF-databas hittar du omfattande jämförelser och massor av detaljer om varje enskild ETF. Dessa hjälper dig att välja rätt från det breda utbudet av ETF: er. Det första steget i forskning är att välja rätt index . Jämför sedan alla tillgängliga ETF: er och gör ditt personliga ETF-val . Den ETF ökning och justETF investerings guider erbjuder dig en bra utgångspunkt.

Kan jag också spara varje månad i en ETF?

ETF: er finns också som en sparplan för vanliga insättningar. Men inte varje ETF är tillgänglig som en sparplan i varje bank eller online-mäklare. Genom ett stort specialerbjudande som finns tillgängligt hos online-mäklarna idag är många ETF: er kompletta utan att köpa avgifter i ETF-sparplanen. Jämförelsen är särskilt värdefull här. Du hittar en översikt över sparplanen i Tyskland i vår prisjämförelse .

Prenumerera på nyhetsbrevet
SENASTE CRYPTO-NYHETER
 Få uppdateringar, senaste nytt samt nyttiga tips
PRENUMERERA GRATIS
close-link

Öppna ett konto hos eToro (Bäst i Test!)

eToro
✔️ En säker och reglerad tjänst
✔️ Köp, sälj och få hjälp dygnet runt
✔️ Möjlighet att skapa ett demokonto
✔️ Inga avgifter för dig som kund!      
Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.
close-link
Click Me