Vad är CFD? – CFD-handel förklarade helt enkelt

Denna bloggartikel handlar om den finansiella produkten CFD på begäran från samhället. Jag kommer att förklara för dig vad en CFD är, hur och var den kan användas, varför den är så populär och riskerna med CFD-handel.

en man som kollar igenom en kryptobörs

Vad är en CFD?

CFD är likaledes mycket spekulativa finansiella produkter som så kallad short sales , som du kan satsa på prisrörelser utan att behöva investera en stor mängd kapital.

CFD står för “Contract For Difference”, som på tyska kan översättas som kontrakt för skillnad eller kontrakt för skillnad. Det förklarar ganska bra vad en CFD är.

Värdet på en CFD härleds från basprodukten. Således är en CFD ett klassiskt derivat . Om du köper en CFD, slutar du ett avtal med din mäklare om skillnaden i priset på basprodukten.

Om du till exempel satsar på ett stigande pris på basprodukten och detta pris stiger efter att avtalet har ingåtts, måste din mäklare betala skillnaden till dig i slutet av kontraktet. Du drar alltså nytta av basproduktens vinst. Om priset sjunker är du skyldig din mäklare skillnaden till startpriset. I det här fallet drar mäklaren nytta av förlusten av basprodukten.

Skapandet av CFD: er

CFD har sitt ursprung i investmentbanker. Begreppet kontrakt för skillnad utvecklades av UBS i London på 1980-talet för att undvika brittisk stämpelskatt.

För varje aktietransaktion som genomfördes på Londonbörsen måste en avgift på 0,5% betalas. Genom att konstruera CFD: er var det möjligt att starta receptfri handel. Detta gjorde det möjligt att genomföra affärer direkt med leverantören utan att betala skatten.

Hur fungerar CFD?

Liksom optioner, terminer, terminer och swappar tillhör CFD: er gruppen av finansiella derivat , varigenom en CFD liknar ett binärt alternativ. Skillnaden ligger i den så kallade skyldigheten att göra ytterligare avgifter, som måste betalas vid förlust.

Vid handel med derivat köps inte basprodukten, till exempel en aktie. Du slutar bara ett avtal med din mäklare om att växelkursskillnaden kommer att fördelas.

CFD handlas endast med OTC (receptfritt). Detta innebär att handel inte sker på en centralbörs, såsom handel med aktier. CFD: er tillhandahålls därför direkt av en CFD-mäklare och du kan bara sälja dem igen med den här mäklaren.

Som ett resultat är endast två parter inblandade i varje kontrakt, nämligen du som näringsidkare eller köpare och din motpart, CFD-mäklaren eller säljaren.

Du öppnar en CFD-handel baserat på det aktuella marknadspriset. Du gör detsamma när du stänger din position igen.

BÄST I TEST: eToro ➔ CFD-Handel & Mer!

– Mer än 16 Kryptovalutor

– Mer än 52 Valutor

– Bäst i Test (2021)

– Öppna konto på 5 minuter

– Lägst Avgifter på Marknaden

Öppna Konto

 

“Säkerhetsmarginalen”

Om du väljer att köpa en CFD på en underliggande tillgång betalar du bara en liten summa själv. Din mäklare ger dig resten. Detta tillgängliga kapital är alltså skuld, dvs. skuld.

Det kapital du ställer till förfogande är din deposition, även kallad säkerhetsmarginal. Beroende på vilken marginal du handlar med har du en högre eller lägre hävstång.

Exempel: CFD med hög hävstång

CFD-hävstången beräknas utifrån den nödvändiga säkerheten och bestäms enligt följande: Hävstång = (100 / marginal i procent).

Om du till exempel vill investera 1000 euro i aktie X och handla med en marginal på 1% har du en hävstång på 100.

De 1000 euro du har investerat multipliceras sedan med din hävstång på 100. Du har en positionsstorlek på 100 000 euro. Detta innebär att du med en investering på endast 1000 euro i aktie X kunde uppnå en positionsstorlek som om du själv hade köpt 100 000 euro-aktien.

Vid första anblicken verkar hög hävstång mycket attraktiv. Du måste dock komma ihåg att hävstångseffekten alltid fungerar i båda riktningar och omvänt kan du göra en enorm förlust genom hävstången.

Exempel: CFD med måttlig hävstång

Låt oss anta att din mäklare ger dig en CFD med en säkerhetsmarginal på 3% på aktien X. Om du till exempel investerar 300 euro i CFD handlar du med en hävstång på 33,33 *. Du uppnår därmed en artikelstorlek på 10 000 euro.

Om aktiekursen för aktie X ökar med 3% ökar din portfölj från 10 000 euro till 10 300 euro. Du har gjort en vinst på 300 euro.

Du kan nu uppnå exakt samma vinst med CFD. Även om du bara investerade 300 euro tjänar du ytterligare 300 euro. Värdet på din portfölj stiger till 600 euro och du har gjort 100% vinst.

Detta exempel visar mycket tydligt att du kan uppnå samma vinst med en betydligt lägre investering än med en direktinvestering i själva aktien X.

“Marginalanropet”

Men vad händer om exempelvis aktiekursen sjunker med 3%? I det här fallet skulle portföljen av aktie X sjunka från 10 000 euro till 9 700 euro. Du skulle ha gjort en förlust på 300 euro.

Din CFD skulle alltså också sjunka med 300 euro, eftersom den beter sig exakt som portföljen för aktie X. I detta fall skulle du drabbas totalt.

Om aktien nu förlorar mer än 3% är inte bara hela marginalen borta, men du är till och med skyldig dina motpartspengar.

I detta fall inträffar ett så kallat marginalanrop. Banken kommer att be dig fylla på din deposition eftersom den ursprungliga depositionen på 300 euro har förbrukats. Du har således skyldighet att göra ytterligare betalningar.

Risken för en CFD är därför inte bara att du kan förlora ditt investerade kapital utan också att du kan bygga upp oändligt höga skulder med en CFD.

Filmtips : Den stora kraschmarginalen

Om du har förstått marginalprincipen och marginalanropet kommer du också att förstå filmen med samma namn “Margin Call” bättre.

För det är vad denna 2011-thriller av JC Chandor handlar om. Den unga analytikern Peter Sullivan (spelad av Zachary Quinto) upptäcker att hans banks riskkapital är enormt. Han beräknar att med en viss förlust skulle banken gå i konkurs eftersom säkerhetsmarginalen skulle överskridas.

Jag tror att den här filmen är en av de bästa Wall Street-filmerna och jag kan bara rekommendera den till dig om du inte har sett den ännu.

Slutsats

CFD är ett underbart sätt att tjäna stora pengar snabbt. Men de är också ett bra sätt att snabbt bränna mycket pengar.

Slutligen, när det gäller CFD: er, kan det sägas att det är en möjlighet att komma i handel, eftersom du kan flytta mycket stora summor pengar med relativt lite kapital. Du löper dock en enorm risk på grund av hävstångseffekten och skyldigheten att göra ytterligare betalningar.

Personligen investerar jag långsiktigt och automatiskt i en passiv portfölj med hjälp av ETF: er. Om du vill veta mer om detta har vi sammanställt en kurs för dig där vi visar hur du kan bygga upp en passiv portfölj.

Om du vill veta mer om enskilda derivat, ämnen eller mekanismer, ta en titt på vårt börslexikon !

Prenumerera på nyhetsbrevet
SENASTE CRYPTO-NYHETER
 Få uppdateringar, senaste nytt samt nyttiga tips
PRENUMERERA GRATIS
close-link

Öppna ett konto hos eToro (Bäst i Test!)

eToro
✔️ En säker och reglerad tjänst
✔️ Köp, sälj och få hjälp dygnet runt
✔️ Möjlighet att skapa ett demokonto
✔️ Inga avgifter för dig som kund!      
Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.
close-link
Click Me