ICBIT: en terminsmarknad för bitcoin

De låga kostnaderna för transaktioner i bitcoin i kombination med betalningssystemets decentraliserade natur gör det möjligt att starta upp nya finansiella institutioner nästan helt utan kostnad, åtminstone för de som är villiga att ignorera eller kringgå de regleringar som styr traditionella institutioner.

Icbit.se är ett exempel. Det är en terminsmarknad som endast existerar på internet, och bara drivs av en person, vars identitet är okänd. Han var vänlig nog att gå med på en intervju.

Fakta: Vad är en terminsmarknad
En terminsmarknad är en marknadsplats för handel med avtal om att sälja eller köpa en underliggande tillgång till ett pris som bestäms idag men med ett framtida leveransdatum, till exempel vete eller olja om sex månader. Terminskontrakt hjälper tillverkare att planera sin verksamhet genom att låsa priserna på råvaror de är beroende av i framtiden, och spekulanter att satsa på prisrörelser

Dissidenten: Varför behöver bitcoin-användarna en terminsmarknad?

Bitcoin-samhället är en ny framväxande typ av ekonomi. Det finns redan en väletablerad spotmarknad (valutamarknad) och Icbit är för närvarande den största derivatmarknaden för bitcon hittills. Den fyller ett naturligt behov, av samma anledning som derivatmarknader finns till i världen av fiatvalutor: riskhantering, prisbestämning, snabb intradagshandel till låg kostnad (med möjlighet till högfrekvenshandel) och självklart spekulation med hävstång.

Dissidenten: Hur kom du igång? Hade du någon tidigare erfarenhet av att utveckla handelsplatser eller finansiell mjukvara?

Jag kommer från högfrekvenshandelsvärlden, och därför har jag mycket erfarenhet av terminshandel och implementation av snabba algoritmer. Jag blev väldigt intresserad av Bitcoin och ville naturligtvis använda min kunskap till att implementera en väldigt snabb marknadsplats, där man skulle kunna handla med terminskontrakt.

Dissidenten: Tar ni på er någon finansiell risk själva som ett led i den dagliga verksamheten, till exempel genom att agera central motpart i affärer?

Ja, precis som alla andra clearinghus tar ICBIT den finansiella risken för att en handlare går i konkurs (om marknaden rörde sig så snabbt att det inte gick att utföra en framtvingad likvidation av hans positioner, och handlarens saldo därför blev negativt.) Det finns flera sätt att förhindra det, men för att göra upplevelsen smidig och bekväm för andra handlare reserverar vi en särskild reservkassa från handelsplatsens inkomster som försäkring om att alla kunder ska få betalt. Förutom det tenderar ICBIT att hålla sig marknadsneutral så långt det går och att inte engagera sig i handelsaktiviteter själva.

Dissidenten: Tillförde du likviditet själv i början för att få saker och ting att rulla?

Ja, i den allra första början tillhandahölls likviditeten av ett market-maker-program som kördes på servern. Med tiden började andra tillföra likviditet, och priset började att svänga mer, så det fattades ett beslut om att inte ta en alltför aktiv roll i marknaden för att hålla den oberoende. ICBIT tillför fortfarande likviditet vid enstaka tillfällen, men inte ständigt. Mestadels när marknaden har ett akut behov av det.

Dissidenten: Hur stort är Icbit nu, uttryckt i antalet användare och det totalt värdet på utelöpande kontrakt?

Vi närmar oss för närvarande 3000 registrerade användare, och det mest handlade kontraktets — BTC/USD — totala handelsvolym är 500 000 dollar. Föregående tidsperiod nådde det en  total handelsvolym på en halv miljon dollar.

Dissidenten: Hur fick ni folk att lita på er? Hur vet vi att ni inte bara kommer att sticka med pengarna?

Min största samarbetspartner i det här projektet är Tycho från miningpoolen Deepbit.net. Hans bidrag till utvecklingen av ICBIT har varit enormt, och detta bidrag utgörs huvudsakligen av hans erfarenhet av bitcoin och den renommé i bitcoin-samfundet som han gjort sig förtjänt av genom att  med absolut hederlighet driva den största mining-poolen i flera år. ICBIT följer en strikt princip av uppriktighet och rättvis behandling av sina kunder.

Dissidenten: Såvitt jag kan bedöma är du anonym. Stämmer det?

Ja. Även vanliga företag är väldigt ofta anonyma, fast istället för smeknamn används bolag i andra länder med nominella ledningar och aktieägare. Jag planerar dock att avslöja mitt fulla namn på ICBITs webbsajt snart, och det finns även planer på att bilda ett aktiebolag.

Dissidenten: Vad har du för tankar om regleringen av finansmarknaden? Berör de normala regleringarna även handelsplatser och värdepapper i bitcoin, och hur hanterar ni det?

Elektroniska kryptovalutor är ett nytt fenomen, och eftersom ICBIT inte hanterar fiatpengar alls gäller inte finansregleringarna oss direkt. Men vi lyssnar alltid till jurister och deras råd i den här frågan, och söker för närvarande ett bra ställe att registrera ett bolag på.

Dissidenten: Vad skulle hända om myndigheterna bestämde sig för att stänga ner ICBIT och andra bitcoin-handelsplatser en vacker dag? Tror du att det skulle gå att fortsätta driva den här sortens tjänster ändå, ungefär som Silk Road kan fortsätta sin verksamhet?

Tja, det finns många jurisdiktioner där ICBIT skulle kunna tillåtas, eftersom den bara hanterar bitcoins (och värdecheckar utfärdade och inlösta av AurumXchange). Men situationen är annorlunda för bitcoin-handelsplatser som hanterar fiatpengar: i det fallet skulle påtryckningar från myndigheter kunna bli ett riktigt problem, men återigen skulle det gå att lösa på något sätt med hjälp av den globala gemenskap som bildats runt bitcoin.

Dissidenten: Er domän är registrerad i Sverige. Vad är er koppling till Sverige, om någon?

Ja, jag bodde länge i olika europeiska länder, och Sverige var ett av dem. Jag gillar vissa delar av er regerings politik, Piratpartiet såklart, och till en början var min plan att starta ett ICBIT-bolag i Sverige. Men eftersom jag inte är EU-medborgare har jag inte rätt att registrera företaget i Sverige. Jag är inte heller säker på om lagen tillåter det. Det är ett område som måste utforskas mer. Vad gäller .se-domänen så valdes det på grund av de initiala planerna på ett svenskt bolag, men det är också en liten ordlek — en förkortning för Stock Exchange: SE.

Dissidenten: Är du som person enbart intresserad av den tekniska och finansiella sidan av bitcoin, eller har du några tankar kring vilka effekter det skulle få på samhället och politiken om bitcoin slog också?

Jag är intresserad av både de personliga och breda effekterna av bitcoin-genomslag. I min mening håller finansvärlden på att bli för stel, och pengarna går till fel ställen. Den fria marknaden borde styra allting.

Dissidenten: Vad är dina planer för framtiden med ICBIT?

Jag planerar att förstärka och förbättra den, att bygga en större gemenskap som till slut skulle behöva fler handelsbara terminer. På lång sikt borde terminsmarknaden bli den ultimata lösningen för prisupptäckt i bitcoin, och även bli ett gott val för investering i index och råvaror utan allt besvär som plågar det vanliga sättet att handla (mäklare, deras avgifter, onödiga regleringar, etc etc).

Dissidenten: Tack för intervjun och lycka till i framtiden!

Den här intervjun genomfördes på engelska över email och går att läsa på orginalspråk här.

Prenumerera på nyhetsbrevet
SENASTE CRYPTO-NYHETER
 Få uppdateringar, senaste nytt samt nyttiga tips
PRENUMERERA GRATIS
close-link

Öppna ett konto hos eToro (Bäst i Test!)

eToro
✔️ En säker och reglerad tjänst
✔️ Köp, sälj och få hjälp dygnet runt
✔️ Möjlighet att skapa ett demokonto
✔️ Inga avgifter för dig som kund!      
Cryptoasset-investeringar är oreglerade i de flesta EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd.
close-link
Click Me